zaterdag 28 juli 2012

Wasnotentestpanel: proefzakjes te geef


Wassen met wasnoten, wie wil het gratis uitproberen?

"Watte-noten? Walnoten?"
"Neehee, wásnoten. Kennen jullie ze al?"

Zoals de naam al zegt zijn het noten om de was mee te doen. Of eigenlijk zijn het de gedroogde schalen van die noten. Wasnoten groeien aan de wasnotenboom (sapindus mukorossi), te vinden in het Himalayagebied.

Je stopt een paar wasnoten in een katoenen zakje, en dat zakje leg je in de trommel van de wasmachine, bij je vuile was. Zeep of wasverzachter is dan niet meer nodig. De noten bevatten de stof saponin, die een actief reinigende kracht heeft als het in contact komt met warm water. Een natuurlijk en voordelig alternatief voor synthetische wasmiddelen. Althans, zo prijzen meerdere webwinkels de noten aan (zie bijvoorbeeld hier). Wasnoten zijn milieuvriendelijk geproduceerd, vervuilen het riool niet, en als ze na enkele keren wassen hun waskracht verloren hebben kunnen ze gewoon op de composthoop of bij het gft-afval.

Als milieucoach-in-wording mocht ik een proefzakje uitproberen. En dat beviel prima. Toen ik laatst bij een online drogist aan het portovrije bedrag moest komen, besloot ik er daarom een kilo wasnoten bij te bestellen.

Maar zo’n kiloverpakking krijg ik in geen jaren op. Met de beste wil van de wereld niet, tenzij ik een gedeelte ervan een andere bestemming geef. Zelf had ik de kans om eerst een klein zakje uit te proberen; wel zo fijn om niet direct voor jaren aan de noten vast te zitten. Ik vind het leuk om jullie die kans nu ook te bieden.


Dus liet ik vanochtend op mijn blog weten dat ik zes maal een katoenen zakje met wasnootjes weg zou geven. Maar toen...

... Toen liet Nonimorinda's Natuurproducten (waar ik de losse katoenen zakjes kocht) weten deze Roerend Goed-actie zo leuk te vinden, dat de webshop tien proefzakjes wasnoten gratis ter beschikking stelt. In totaal mag ik dus 16 zakjes wasnoten weggeven!

Wat moet je ervoor doen? Hieronder een berichtje met je naam achterlaten (mailen mag ook: kleuringsdienst-at-gmail.com), en straks –op mijn blog, in een email of op je eigen blog- iets vertellen over je ervaringen. Reageren kan tot zaterdag 4 augustus. Als er meer dan 16 geïnteresseerden zijn zal ik loten. Ik verwerk jullie bevindingen tot een schrijfsel.


N.B. Ik weet dat er mensen zijn die het twijfelachtig vinden dat de noten van zo ver moeten komen. Is er geen inheems alternatief dat niet de halve wereld overgevlogen hoeft te worden? Jawel, zeggen sommigen, wilde kastanje bevat óók saponine. Een facebookvriendinnetje dat natuurgeneeskunde studeert gaf me ooit dit recept: "Kastanjes schillen tot je het witte binnenste overhoudt en dat raspen. Dat stop je dan in een katoenen zakje of een sok en die bind je dicht en stop je bij de was in de trommel. 8 kastanjes is genoeg voor 1 volle trommel." Is er iemand die dat ooit heeft uitgeprobeerd? Ook die ervaringen hoor ik graag.

Gelukspost


De winnaars van de vrijdag-de-dertiende-gelukszoekerij kregen van mij zoals beloofd een klein gelukspakketje. Voor beiden maakte ik een magneet met klavertje vier. Verder had ik voor Grietje en haar kleine meisje een leesboekje, en versierde ik drijfkaarsjes voor Sylvia.

Veel geluk ermee!

[En toen ik googelde of je dat wel zo zegt, "veel geluk ermee", kwam ik hier. Is dat niet gaaf?]

dinsdag 24 juli 2012

Hoe haal je 't in je bol?


Vandaag gooide ik de bol maar weer eens vol. Enkele tientallen afgedankte plastic draagtassen begonnen aan een tweede leven.

In de nasleep van mijn tassenbolactie komen buren me nog af en toe hun overtollige tasjes brengen. Eens in de zoveel tijd dump ik de oogst in de bol, voor mensen die hun boodschappentas vergeten zijn en/of om onduidelijke redenen zweren bij plastic.

Een doorgaand succes gaat het niet worden, die tassenbol bij de Rotterdamse Jumbo. Toch jammer, want het is een leuk initiatief. Op zo'n 500 plekken in Nederland schijnt inmiddels een tassenbol te staan. Ik vraag me af: zou het op andere plekken wel werken?

zondag 22 juli 2012

Het pebble effect

SoChicken schreef gisteren over het Pebble Effect: de kringen van golven die ontstaan als je een 'pebble', een steentje, in het water gooit. Of in figuurlijke zin: de beweging die ontstaat als je zelf iets Goeds&Aardigs doet voor een ander. Zo vond ik het helemaal geweldig dat de mevrouw die op vrijdag de dertiende een gratis kledingstuk van me kreeg, haar dankbaarheid doorgaf door een zak hondenvoer naar het asiel te brengen. Maar meestal zie je niet wat de naweeën van je eigen daden zijn. Wat zouden die honden als dank bekokstoofd hebben?

Maar over dát pebble effect wilde ik het vandaag niet hebben. Al wordt het wel eens tijd om wat beschouwends te schrijven over de insteek waarmee ik dit blog begon, en hoe dat er nou voor staat. Nee, ik wilde jullie nu een heel ander pebble effect laten zien:


Dit heb je ervoor nodig:
- Glazen decosteentjes, bijvoorbeeld van de Xenos of zo'n euroknallerwinkel
- Lijm
- Tijdschriften / mooi papier / of in mijn geval: een atlas van de kringloopwinkel
- Magneetjes (hobbywinkel)


Knip een cirkeltje papier, spuit daar een klodder lijm op en druk er een steentje op. Dat is alles. Niet zelfbedacht hoor, ik vond verschillende tutorials op het weeweewee. Zodra het droog is kan je er nog een magneetje onder plakken.

Ik probeerde het ook uit met decoratief papier waar ik nog snippers van had liggen:
Deze zijn zonder magneetjes, want dat is een dure grap. Misschien verzin ik nog een andere goede toepassing. Punaises erachter plakken? Mozaïeken? Mensen de kop ingooien vanaf mijn balkon? Of hebben jullie een goede ingeving?

Toen ik eenmaal wist hoe het werkte (namelijk: gebruik vooral een dikke vette klodder lijm), heb ik me op een projectje 'Levensweg magneten' gestort, voor een van de deelnemers van de Pay it Forward-actie. Toch nog een beetje 'pebble effect' dus. Een foto houden jullie tegoed.

Verder nog wat lopende knutselprojectjes. Lief kwam net thuis, en verzuchtte theatraal (en gelukkig voor de grap): "O nee, ik heb een Pipoos-vrouw!" Hij heeft kunstacademie en haalt zijn neus op bij de huisvrouwcreabeawinkel. Sorry, maar ook deze klei komt van de Pipoos:

Een Pay it forwardje in wording, voor een kunstenares die vast niet meeleest. Twee dagen laten drogen en dan beschilderen, dus binnenkort in dit theater te zien. Dit wordt wel een knutselblog zo, ik zie alle consuminder- en milieufanatiekelingen al afhaken... Blijf hangen, ik heb volgende week testpersonen nodig voor wasnoten!

Deze maakte ik vandaag nog voor Sylvia, de gedeelde winnares van de gelukszoekerij.

Nu knutsel ik mezelf het bed in. Welterusten.

vrijdag 20 juli 2012

Klavertje tachtig


Het eerste middagje pretentieloos knutselen is een feit. Ingrediënten:
- Gum van de Action
- Linoleumgutsje van de kunstwinkel
- Uitgedroogde stempelinkt van de Action
- Acrylverf
- Schijfjes hout van de hobbywinkel
- Houten lieveheersbeestjes van de hobbywinkel
- Lijm van het postkantoor
- (Plak)magneten van de hobbywinkel
- Kop koffie
- Radio op een vrolijke zender

Met een linoleumgutsje hakken en snijden in een gum van de Action.

Tussendoor even testen.

Goedkoop is duurkoop. De stempelinkt die ik vorig jaar kocht bleek compleet uitgedroogd. Een kloddertje acrylverf op de sponsjes bleek ook te voldoen.

Stempelen op de schijfjes hout.

Lieveheersbeestje erop, eventueel een tekstje, en klaar.

Magneetje achterop, of misschien wel een stukje dubbelzijdig tape of een speldje. Nu nog bedenken wat ik in vredesnaam met al die dingen moet doen, want eigenlijk had ik er maar twee nodig. Het werden er twintig.

En toen ik toch in de magneten-mood zat, maakte ik ook nog deze magneetjes:
Maar daarover morgen meer. Nu filmpje op de bank met vriendlief die ongeduldig wacht tot het blog af is.


donderdag 19 juli 2012

USB vs. knutselspullen


Je zou het zo op het eerste gezicht niet zeggen, maar deze USB-stick is een paar duizend euro waard.

Althans, de bestanden die er op staan. Opnames en tekstbestanden van de interviews die ik gehouden heb met mensen die in hun privacy geschonden zijn, en die daar al dan niet juridische stappen tegen hebben ondernomen. De afgelopen 2,5 maand heb ik heel wat uren gestoken in het werven van respondenten en het afnemen en verwerken van interviews. Erg interessant en leerzaam, want het was een onderwerp waar ik totaal geen kaas van gegeten had, maar wat een heerlijk gevoel om dat nu af te hebben!

Vandaag is de stick door de bliksemsnelle en uiterst betrouwbare koeriersdienst Marije Express bij de opdrachtgever afgeleverd. Op de terugweg fietste ik naar de stad om knutselspulletjes in te slaan. Ik heb er echt zin in om creatief aan de slag te gaan voor de mensen die zich voor Pay it forward 2012 hebben aangemeld, en voor de twee winnaars van de Vind het geluk-wedstrijd.

Nog tot begin volgend jaar ben ik met andere privacy-gerelateerde onderzoeksdingetjes bezig, maar eerst geef ik mezelf (minimaal) drie dagen vrij. Genoeg tijd om te fröbelen, mijn nieuwe tweedehands naaimachine uit te proberen, mijn trekzaklessen er netjes in te stampen, achterstallig puin te ruimen in huis, en nieuwe blogacties te verzinnen.

zaterdag 14 juli 2012

Geluk zit in een klein hoekje


De derde vrijdag de dertiende van dit jaar, zijn jullie hem zonder kleerscheuren doorgekomen?

Ach nee, ik ben heus niet bijgelovig. Echt niet. Ook al run ik een Duimdienst, en probeer ik het ongeluk te bezweren door elke keer op vrijdag de dertiende een geluksactie te verzinnen.

Bijgeloof of niet, voor Grietje was deze vrijdag de dertiende een grote pechdag. Lees maar op haar blog. Toch was zij tegelijkertijd een van de twee gelukkigen die er in slaagde mijn verstopte facebookpagina te vinden. Op mijn pagina Geluk zit in een klein hoekje plaatste ze het bericht: "Haha nou dit vrolijkt mijn humeur helemaal op :) Hoe weet je het altijd toch weer te verzinnen :)." Ook Sylvia doorgrondde bliksemsnel de subtiele aanwijzingen die ik op mijn Facebook-profiel had achtergelaten en belandde op de juiste pagina.


Ik beloofde een verrassing te verloten onder de geluksvogels die het gelukshoekje op facebook zouden weten te vinden. Maar hoe kan ik nou loten tussen deze twee dames? Wat mij betreft verdienen ze allebei een kleine verrassing. Komt er binnenkort aan, dames! Grietje, helaas, het is geen fiets.

De andere geluksspelden in de virtuele hooiberg waren op Marktplaats te vinden. Net als de vorige keer voorzag ik mijn aanbod, dit keer alleen kleding, van de tekst:
"Een beetje geluk op Vrijdag de Dertiende: Wie mij op vrijdag 13 juli laat weten dat hij dit product graag wil hebben, krijgt het gratis van mij (max 1 product per persoon en in totaal geef ik max 4 kledingstukken weg)."

Al vroeg ’s ochtends vond ik een email in mijn inbox:
"ik reageer op vrijdag de 13e...maar ga er niet van uit dat je de broek ook echt gratis weg geeft. wat is je uiterste prijs, incl. verzenden"

Mijn antwoord luidde onder meer:
"Als je er toch graag iets voor wilt geven, mag je iets liefs voor een ander doen vandaag, dus het geluk doorgeven :)"

Al snel volgde er:
"dit is echt grappig!! (...) en ik zal er zeker wat voor terug doen..haha ga even wat bedenken!"


De broek vertrok ’s middags al naar een durpie in Groningen.

’s Avonds volgde een tweede vinder:
"Ik heb interesse in de zwarte broek. Ik hoef hem niet gratis te hebben. Ik wil je er 7,50 voor betalen."

Na mijn uitleg, en de geruststelling dat ik de rest van het jaar genoeg verdien via Marktplaats, schreef ze:
"Ik vind het een leuk idee. Ik heb ook nog genoeg kleding. Dan zet ik er ook iets gratis op."

Het geluksklavertje heeft vier bladen. Vier mensen zijn vandaag op het beetje geluk gestuit dat ik op internet had verstopt. Ik ben tevreden. De computer gaat uit en ik ga gelukzalige dromen dromen.

Toevoeging 15 juli
Een superleuke email in mijn inbox:

ik heb de broek ontvangen...super! hartelijk dank!
mijn actie hierop was...ik heb een grote zak hondevoer gekocht voor het dierenasiel!vrijdag 13 juli 2012

Wie vindt het geluk?


Vrijdag 13 juli 2012. De perfecte dag voor een geluksactie onder het mom 'Een beetje geluk op vrijdag de dertiende'. Op verschillende plekken op internet heb ik vandaag een beetje geluk verstopt. Ik daag iedereen uit om te zoeken naar deze geluksspelden in de virtuele hooiberg.

Waar dan, en wie vindt het? Dat horen jullie snel! Sleutelwoorden: Facebook, Marktplaats.

Zie ook hier en hier voor vorige geluksacties op deze ongeluksdag.

maandag 9 juli 2012

Trekzak

Mijn buren wisten het waarschijnlijk al. Nu is het tijd het via mijn blog wereldkundig te maken: ik heb een nieuwe hobby genomen. Heel impulsief, dat werkt bij mij het beste. Dit gevaarte staat sinds vrijdag bij mij thuis:


Een diatonische accordeon of trekharmonica, in de volksmond gewoon 'trekzak'. Van Marktplaats, maar je kan zo'n ding al huren voor 50 euro per half jaar. Ik volg online lessen bij een dame in Friesland.

Hebben jullie ooit een instrument leren bespelen? En spelen jullie nog wel eens? Na de geijkte blokfluit zat ik een jaar of vier op dwarsfluitles en speelde ik in een harmonie-orkest. Tot ik een jaar of vijftien was en ik wel leukere dingen kon verzinnen dan etudes en toonladders oefenen. Op m'n zestiende won ik bij een radiospelletje van Henk Westbroek een gitaar, en sloeg ik fanatiek aan het experimenteren. Ik kopieerde gitaarboeken uit de bieb en luisterde goed naar de liedjes van Boudewijn de Groot en Jaap Fischer, om die na te kunnen spelen. De jaren erna kwam de gitaar heel soms nog wel eens tevoorschijn, maar de dwarsfluit nauwelijks. Niet geschikt om solo te spelen, en al helemaal niet in gehorige studentenhuizen.


Dat veranderde enigszins toen een paar jaar geleden de muziekboeken met play-along-cd's opkwamen. Dat was nog eens wat anders dan saaie boeken met saaie etudes. Ik heb inmiddels een klein stapeltje boeken met klezmer, folk, Keltische deuntjes en bekende klassieke melodieën. Mijn meest recente traktatie is een fantastisch meespeelboek & -cd van Cantiga Renaissance Festival Band. Meespelen doe ik met de dwarsfluit (al speel ik lang niet meer zo goed als toen ik kind was), de sopraanblokfluit of de tenorblokfluit. Die laatste scoorde ik vorig jaar op Marktplaats. Met kerst of in een jolige bui durf ik het soms aan om m'n neusfluitact in te zetten: tweestemmig (kerst)liedjes spelen met in iedere neus een blokfluit. Ik maak me er niet overal populair mee.


Na de muziekvakantie voor gehandicapten die ik in juni begeleidde borrelde het om zelf weer eens les te nemen in het een of ander, zodat ik echt wat verder kom. Ik keek naar lessen klassiek gitaar, dwarsfluit en blokfluit, maar schrok van de prijzen op de muziekschool en bij particuliere docenten.

Een helemaal nieuw instrument dan? Het liefst een instrument waar ik niet eerst vier jaar vals kattengejank uit tevoorschijn tover, maar dat meteen leuk klinkt. Helemaal mooi als ik het instrument kan inzetten voor het muziekgroepje dat ik wekelijks draai, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (zie hier en hier). Bij voorkeur een instrument waar je geen orkest of cd op de achtergrond voor nodig hebt om het leuk te laten klinken. En waar ik bij kan zingen. Toen kwam ik uit bij goedkope trekzaklessen online. Ik hoefde er welgeteld een minuut over na te denken.

Ik zit nog behoorlijk met de vingers in de knoop, en snap nog niet welke noot waar zit. Maar als ik er toch het juiste talent voor weet aan te boren, sta ik binnenkort misschien zo op straat. Op dat roze haar na dan. Of speel ik de beroemde wals van Amélie.


zondag 1 juli 2012

Mijn beestachtige leven

De kindertotempalen van gisteren deden me terugdenken aan de de dierentotem die ik zelf ooit maakte. Dik drie jaar geleden alweer, voor de -enigszins zweverige- opleiding Kunstzinnig Coachen aan de Kleine Tiki in Breda. Volgens opdracht verdeelde ik mijn leven in vier gelijke periodes, en bij elke periode koos ik een dier dat daar symbool voor stond. Tenslotte koos ik een dier dat paste bij de door mij gewenste toekomst.

Door klasgenoten werd er driftig gekleid, geknipt, geplakt en genaaid. Ik ben meer van het tekenen, en maakte daarom voor zwartwitte prentjes met elfjes (gedichtjes van elf woorden volgens het schema 1-2-3-4-1) erbij.ZEEHOND (0-8 jaar)

Onschuld
Donkere ogen
Aangespoeld op aarde
Wezen uit de oerzee
Welkom

Kwetsbaar
Bescherm hem
Laat hem spelen
Zolang het nog kan
Onbezorgd


Tekening: bijenwasblokjes op hout, op de pc omgezet naar zwartwitKAT (9-16 jaar)

Opgegroeid
Tussen katten
Mijn kleine grote
Vriendjes op vier poten
Kattengek

Ik
Poeslief kattenkwaad
Soms schuw wegduikend
Soms spinnend van genot
Voelsprieten

Eigenzinnig
Eigen weg
Lange zwerftochten of
Behaaglijk in het nest
Dromend


Tekening: tekening uit kindertijd in oliekrijt, op de pc omgezet naar zwartwitNACHTEGAAL (17-24 jaar)

Nachtegaal
Zing jouw
Liedjes van verlangen
Over een ver paradijs
Zing

Waar
Is die
Ideale wereld, waar
Ben je werkelijk thuis
Zoek

Vlieg
Ey bolbol
Naar onbekende oorden
Strijk onderweg neer en
Ervaar


Tekening: Oost-Indische inkt en bruine bister, op de pc omgezet naar zwartwitMOL (25-32 jaar)

Veilig
Het holletje
Onder de grond
Schatgraven en verstoppertje
Graven

Graven
Naar kennis
Over de wereld
Tot op de bodem
Uitspitten

Graven
Naar wijsheid
Inzicht in jezelf
Kop in het zand
Wroeten

Graven
Aarde opzij
Kom maar tevoorschijn
De wereld begroet je
Kiekeboe!


Tekening: grijs potlood en grafietstiftMEEUW (toekomst)

Vliegen
Hoog daarboven
Krachtig en vrij
Met de golven mee
Onbegrensd

Vliegen
Vrije ruimte
Lucht zee land
Dans met de elementen
Onbevangen

Vliegen
Innerlijke koers
Dromen krijgen vleugels
Vliegen de toekomst tegemoet
Onbevreesd


Tekening: grijs potlood en grafietstift, op de pc kleurcontrasten verscherptWelke dieren passen er bij jullie leven?

Totempalen

De kinderen van het Kinderatelier kropen vandaag in de huid van Noord-Amerikaanse Indianen.
Hakken, klieven, raspen, beitelen, gutsen, veilen en tenslotte schilderen. Het resultaat? Een zevental vrolijke totempalen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...