vrijdag 8 juni 2012

“O jee, dat was toch privé?”

~Let op: schandalig misbruik van persoonlijk blog voor professionele doeleinden~

Stel nou...
Stel, je hebt iets gekocht via internet of maakt online een persoonlijk profiel aan, en opeens krijg je reclame van allerlei bedrijven. Je persoonsgegevens blijken te zijn doorverkocht aan derden. Of stel, iemand heeft zonder toestemming een foto waar jij op staat op internet of in drukwerk gepubliceerd. Of je bent er achter gekomen dat je telefoon wordt afgetapt door de politie of de veiligheidsdienst. Stel dat je bent gefilmd door een particuliere bewakingscamera, zonder dat je daarvan wist. Of dat je stiekem bent gefilmd voor een tv-programma. Stel, jouw medisch dossier bevat onjuiste informatie die je graag gecorrigeerd ziet, of het dossier is in verkeerde handen gevallen. Of een verzuimbedrijf speelde vertrouwelijke informatie over jou door naar jouw werkgever. Of stel dat je inkomensgegevens buiten je medeweten door de Belastingdienst zijn doorgegeven aan je woningcoöperatie. Of wellicht vind je het maar niks dat al je reisgegevens worden opgeslagen wanneer je met de OV-chipkaart reist, of dat je je vingerafdruk moet afgeven voor een nieuw paspoort.

Een inbreuk op je privacy
In al deze, en nog vele andere denkbare situaties kun je je in je privacy voelen aangetast. Mensen of instanties zijn slordig omgesprongen met jouw persoonlijke gegevens. Is je dit wel eens overkomen? En ben je vervolgens in actie gekomen of liet je het er bij zitten?

Welke stappen ondernemen mensen dan?
Art.1 voert een onderzoek uit naar het gebruik van rechtsmiddelen en klachtregelingen door mensen wiens persoonsgegevens niet zorgvuldig behandeld zijn. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Fundamental Rights Agency (FRA), een agentschap van de Europese Unie dat informatie verzamelt op het gebied van grondrechtenkwesties in EU lidstaten. Art.1 is door de FRA aangewezen om de situatie in Nederland in beeld te brengen. En ik ben door Art.1 gevraagd om hiermee te helpen. Ten behoeve van dit onderzoek interviewen we personen die gebruik hebben gemaakt van rechtsmiddelen of klachtregelingen om enige vorm van herstel te krijgen of inzage in hun gegevens te krijgen. Ook spreken wij met mensen die juridische stappen hebben overwogen maar daar toch vanaf hebben gezien.

Meewerken aan een onderzoek?
Wil jij deelnemen? Wij zijn geïnteresseerd in je ervaringen en zijn benieuwd naar je mening over de (on)mogelijkheden van een juridische aanpak. Wat heb je precies meegemaakt? Hoe kwam je tot je beslissing om wel of geen rechtsmiddelen in te zetten of een klacht in te dienen? Wat verwachtte je hiervan? Tegen welke obstakels liep je op? Wat zou er beter kunnen? Een interview duurt maximaal een uur, en vindt plaats via de telefoon, maar eventueel kan ik of een collega ook bij je langskomen. Het onderzoek vindt plaats in juni en begin juli 2012. Alle onderzoeksgegevens zullen we uiteraard vertrouwelijk behandelen en de uitkomsten worden geanonimiseerd in het eindverslag.

Update 29 juni 2012: Inmiddels voldoende mensen gevonden die willen meewerken aan het onderzoek.

Meer informatie?
Die kan ik je natuurlijk geven. Of kijk eerst eens hier:
Persbericht over het onderzoek
Informatie over deelname

1 opmerking:

  1. Om die reden ben ik destijds met bloggen gestopt. Maar als je overal beren op de weg gaat zien is er ook niet veel lol meer aan. Neemt niet weg dat oppassen nooit kwaad kan. Ik heb wel eens enkele incidenten meegemaakt maar die waren gelukkig niet zo ingrijpend dat je er iets aan hebt voor je artikel. Maar ik vind het heel goed dat je hier aandacht aan besteed!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...