maandag 19 november 2012

Wereldverbeteraar voor een jaar

Maarten doet een jaar lang elke maand iets om de wereld mooier te maken

 Verdwaalde idealist

Stel, je wilt de wereld verbeteren. Een mooi streven, maar waar begin je in vredesnaam? Maarten Hunink uit Rotterdam, die zichzelf omschrijft als “a bit of a lost idealist”, wist niet op welke van de vele wereldproblemen hij zich zou moeten storten. En dus besloot hij dat door anderen te laten bepalen.

“I am a puppet to your ideas!” schrijft hij op zijn website I want to make the world a better place. Via de site kunnen mensen ideeën opperen, waar vervolgens op gestemd kan worden. Twaalf maanden op rij voert Maarten het meest populaire idee voor die maand uit. Zo leeft hij een maand zonder vuilnis en een maand zonder elektriciteit, reist hij naar Zwitserland om de herkomst van zijn kleren te achterhalen, bezorgt hij bejaarden een fijne lente en thuisblijvende kinderen een leuke zomervakantie, en inspireert hij werklozen om aan het werk te komen. Zijn avonturen legt hij vast in homevideos.

De kracht van het geven

In de maand oktober is zijn opdracht om de kracht van het geven te ervaren. Hij klust bij mensen thuis, helpt bij het opzetten van websites en organiseert een boekenruil. Op vrijdag 12 oktober mag ik zijn hulp in ontvangst nemen. Een jongen met een grote bos oranje krullen en twinkels in zijn ogen staat voor mijn deur. Ik heb Maarten als ‘ervaringsdeskundige’ uitgenodigd om te brainstormen over mijn eigen wereldverbeterprojectje. Om iets terug te kunnen geven -zo ben ik dan ook weer wel- heb ik me van tevoren uitgesloofd in de keuken.

Uitdaging

Tijdens de groentetaart vertelt Maarten dat hij het project startte om zichzelf uit te dagen, om dingen te doen die hij uit zichzelf niet zo snel zou doen. Hij krijgt nu input van de meest uiteenlopende mensen: “Dingen die ik zelf nooit zou hebben kunnen verzinnen, waar ik nooit aan gedacht had, of die eigenlijk niet zo dicht bij me staan. Dingen die ik niet zou durven, en dan toch daartoe gedwongen te worden. En op een bepaalde manier kan je je dan verschuilen achter het feit dat een ander het voor je verzonnen heeft.” Hij vervolgt: “Die maand zonder elektriciteit, ik vond het een grappig idee, maar eigenlijk ook wel een beetje raar. Wat voor invloed heeft dat op de wereld? ‘Wat ben ik nou aan het doen?’, vroeg ik me soms af. Tegelijkertijd was het wel weer een hele leuke maand voor mij, en een goede ervaring. Ik was bijvoorbeeld gedwongen om naar Nijmegen te fietsen, dat zou ik normaal nooit doen. Aan het eind van de maand was ik helemaal zonder stress.” Stiekem laat Maarten doorschemeren het wel jammer te vinden dat hij nog nooit naar een ver buitenland is gestuurd.

Inspireren

Of Maarten kan vertellen wat zijn mooiste ervaring was? “Ik denk toch die maand waarin ik werklozen moest helpen. Dat vond ik uiteindelijk een hele mooie maand, omdat ik daarvan heel erg het idee had dat ik mensen geholpen had.” Opvallend genoeg was dat de maand waar hij van tevoren het meeste tegenop zag, omdat hij geen idee had hoe hij het zou moeten aanpakken. Al snel kwam hij echter in contact met iemand die daar goede ideeën over had. Een workshopmiddag om werkzoekenden te inspireren was geboren. “Het was een hele dankbare maand, want je merkte dat het veranderingen teweeg bracht bij mensen. Zij hadden weer stappen kunnen zetten in hun zoektocht naar werk. Er was zoveel animo voor dat ik het nu in Utrecht wil organiseren.”

Maarten merkt soms dat mensen geïnspireerd raken door wat hij doet, maar blijft hier erg bescheiden onder: “Dat is natuurlijk heel leuk, maar ik probeer er niet teveel naar te kijken. Ik wil niet net doen alsof het door mij komt. Ik heb iets kleins gedaan, maar die andere persoon doet wat hij doet, en de credits liggen dan bij die persoon zelf. Ik ben zelf ook weer geïnspireerd door andere mensen. Je bent gewoon een schakeltje, een onderdeel van zo’n proces.”

En na dit jaar?

Tijdens dit jaar ontdekte Maarten dat hij het leuk vindt om dingen te organiseren en kleine acties op touw te zetten: “Dat ga ik in de toekomst blijven doen.” Hoe zijn project na 31 december vervolg krijgt weet hij nog niet precies: “Ik denk soms na hoe ik het zou kunnen uitbreiden naar iets groters. Het concept van een opdracht of uitdaging aannemen en dan uitvoeren is ergens heel leuk. Mensen vinden dat eng, maar tegelijkertijd ook een soort van spannend. Het zou grappig zijn om een platform te genereren waar iedereen z’n eigen uitdaging kan creëren, van ‘ik doe een maand zonder suiker’ ofzo. Dat je dan kan aangeven van ‘ik doe mee’, en dat iedereen z’n eigen updates daarover kan plaatsen. Dat jij bijvoorbeeld kan zeggen ‘ik ga een maand lang gitaarles geven aan kinderen’, en dat mensen dan kunnen zeggen ‘ja ik doe mee’. Volgens mij kan je dan een heel grappig snowball effect creëren, met verschillende ideeën en verschillende projecten.”

Zijn bezoekje aan mij ligt nu enkele weken terug. Inmiddels lijken Maartens toekomstplannen concretere vormen aangenomen te hebben. Gisteren meldde hij op facebook dat hij in februari 2013 een conferentie gaat organiseren waar hij alle kennis en ervaring die hij dit jaar heeft opgedaan deelt in de vorm van lezingen, workshops en spelletjes. Ook inspirerende en interessante mensen die hij gedurende het jaar heeft leren kennen zullen een bijdrage leveren. Op de conferentie zal hij iets nieuws lanceren, waarbij hij de lezer nog in spanning laat: “Something new… Something exciting... Something challenging... Tuntuntuntuntuntun...”

Eén maandproject te gaan!

Maar zover is het nog niet. Maarten moet eerst nog twee weken als planteneter door het leven -zijn uitdaging voor november- en een nieuw maandproject voor december volbrengen. Voor die laatste maand heeft Maarten de lat hoog gelegd. In een filmpje vraagt hij kijkers om te laten weten wat zij op dit moment het meest nijpende wereldprobleem vinden, en om hem dat probleem te laten fixen: “Think unrealistic but with necessity.”

Heb jij een leuk idee waar Maarten zich in de maand december voor zou kunnen inzetten? Of wil je stemmen op de ideeën die al aangedragen zijn? Laat dat dan hier weten.

Niet te missen filmpjes

- Maarten doet elke dag van de maand iets om Rotterdam een fijnere stad te maken
- Maarten smeekt de Hema om de herkomst van zijn sokken prijs te geven

8 opmerkingen:

 1. Wat prachtig! Ik moet denken aan dat citaat van Ghandi: 'Be the change you want to see in the world'. Deze Maarten doet dat echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat filmpje van de HEMA! :D Nu wil ik Maarten ook ontmoeten, wat een grappige manier om deze problemen aan te snijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. respect voor Maarten de wereldverbeterer en het verhaal natuurlijk ook. Ik heb mijn stem al afgegeven. groetjes Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent genomineerd!! Lees mijn blog ;) Groetjes Mamakeuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef, dat nijpende wereldprobleem gaat me natuurlijk wakker houden straks. Ga maar snel stemmen op 1 van de ideeën die er al zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt een award gekregen. Lees je blog namelijk met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...