zondag 14 oktober 2012

Driekwart jaar Roerend Goed, en toen?2012: A Year of Good Things

Negen maanden geleden hoorde ik via een vriendin over het bloggersinitiatief ‘A Year of Good Things’. Een Australische blogster wilde elke dag een goed ding doen voor zichzelf of voor een ander, en vroeg mensen zich bij haar aan te sluiten. Nogal impulsief riep ik dat ik mee zou doen. 

En zo kwam het dat ik een blog aanmaakte. Ik had daar nooit eerder een gedachte aan vuilgemaakt (want waar zou ik in godsnaam over moeten bloggen?), maar eenmaal gestart schoot 'bloggen' met stip omhoog op mijn Ik-hou-van-hobbies-lijst.

In het begin nam ik de opdracht bloedserieus: elke dag een Goede Daad. Want daar had ik nu eenmaal voor getekend. Maar een mens moet ook nog wel eens slapen, eten, werken, en voor pampus hangen bij Spoorloos of Spangas. Dus de woorden 'iedere dag' verving ik al snel door 'regelmatig'. Bovendien bleken de andere deelnemers het ook allemaal niet zo serieus te nemen. Maar wat me vooral parten speelde is dat ik vaak schroom had om te bloggen.
 
Plezier en schroom

Dan had ik een vergeten fietslampje uitgedaan, iemand voorrang gegeven bij de kassa van de supermarkt, of wat centen overgemaakt naar een goed doel. Maar dáár kon ik toch niet over pochen bloggen? Dat klonk dan als ‘Kijk mij eens goed en perfect zijn zeg!’ Terwijl ik ondertussen kattig was geweest tegen vriendje, glas in de gewone prullenbak had gegooid omdat ik te lui was de beschimmelde jam eruit te wassen, vrienden en familie danig had verwaarloosd, of een half uur onder de douche had gestaan. 

Maar toch. Gekke acties mogen verzinnen en uitvoeren, en daar op mijn blog verslag van doen bleek geweldig leuk en gaf steeds bakken energie! Vervolgens de positieve reacties te mogen lezen van medebloggers en meelezers was en is ook fantastisch. Na een geslaagde actie liep ik regelmatig op wolkjes. De hartenjaagwedstrijd met valentijnsdag, de duimdienst, vrijdag de dertiende geluksacties, boeken give aways, guerrilla guardening, het wasnotentestpanel en de tassenbolactie… Allemaal dingen die ik zonder de ‘Year of Good Things’-uitdaging niet had gedaan. 

Ook hier kwam echter soms het dubbele gevoel omhoog. Ik heb ontelbare reacties ontvangen in de trant van hoe lief, geweldig en inspirerend ik wel niet was. Wie wil dat nou niet, zulke fijne egostrelerij? Maar ik vond het dan ook lijken alsof ik die acties ter eer ende glorie van mezelf verricht, om behaagziek complimenten te kunnen vangen. Daarom verwaterde mijn inzet de laatste maanden naar slechts af en toe een Goede Daad, en verder een boel andersoortige blogberichten. Weten jullie dat ook weer.

Roerend Goed wordt Verdubbeldame

Vanaf het begin hoopte ik dat er uit al die kleine, fragmentarische bliksemacties een actie voort zou vloeien waar ik me langere tijd voor in zou willen en kunnen zetten. En ik meld bij deze: dat gaat inderdaad gebeuren! Mijn freelance-opdrachten zijn afgerond. Naast mijn tweedaagse vaste baan houd ik nu veel tijd over om te besteden aan leuke, zinnige dingen. En dus..... tatarataa....

Heel binnenkort ga ik aan de slag als 'Verdubbeldame'. Onder het mom 'Al het goede komt in meervoud' ga ik jouw inzet voor een betere wereld verdubbelen. Niet in geld, maar in daden.

Jij doet bijvoorbeeld via de toekomstige Verdubbeldame-blog de belofte om:
 • een week lang geen wegwerpplastic te kopen, 
 • een dakloze op een kop koffie te trakteren, 
 • een zieke tante een kaart te sturen,
 • een diner te organiseren voor buren die je nog niet goed kent, 
 • een asielhond uit te laten, 
 • tien complimentjes uit te delen,
 • een kledingruilfeestje te organiseren, 
 • het zwerfafval in jouw straat op te ruimen, 
 • in een demonstratie mee te lopen, 
 • een petitie te ondertekenen,
 • etcetera, verzin maar!

Ik verdubbel die inzet dan, door precies hetzelfde te doen (of indien dat niet mogelijk is: iets vergelijkbaars) en daarover te bloggen. Soms kan ik de actie in mijn eigen omgeving uitvoeren, en soms zal ik naar degene toe moeten komen om hem of haar terzijde te staan. Anderen kunnen zich aanmelden om ook die actie te verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt.

Ik moet nog even een blog inrichten, vriendje een logo laten ontwerpen, me volladen met energie, mijn to-do lijstje leegstrepen, en dan kan ik van start. Dus denk maar vast na over een wereldverbeterende actie -groot of klein- die jij wil gaan doen, en dan zal ik deze binnenkort verdubbelen!

Nog even wat Roerend Goed-actiefoto's onder elkaar

 

32 opmerkingen:

 1. helemaal leuk!! Leuk om zoiets dan te verdriedubbelen of nog meer... ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk initiatief! Kan zo vlug even niets verzinnen maar ik ga er over nadenken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk!
  Ik heb een stukje rond mijn huis 'geadopteerd', ik hou dat zwerfvuilvrij, misschien een leuk idee om te verdubbelen? van de SVZO heb ik een vuilgrijper gekregen maar misschien kan dat ook wel via de gemeente?
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die onthoud ik alvast! (Maar onthoud hem voor de zekerheid zelf ook nog even, tot ik echt van start ben gegaan)

   Verwijderen
 4. Dat vind ik echt een hele leuke actie! En je bagatelliseert je eigen daden dan wel, maar ik vind je helemaal top hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ik weet genoeg. Zal ik je eens lekker aan het werk zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij aan het werk zetten betekent ook jezelf aan het werk zetten, dat vind ik het leuke van dit project :). Maar actief ben jij sowieso al dus...
   Waaaaaaah! Dat wordt iets in de trant van honderden brieven schrijven naar supermarkten, en een enorm kledingruilfeest organiseren, of niet?

   Verwijderen
  2. Ja maar doen is zooooooooo leuk!! In het voorjaar komt er weer een kledingruilfeest dus bereid je maar vast voor ;)

   Verwijderen
  3. En helpen wil ik graag als het nodig is.

   Verwijderen
  4. Een grotere maten kledinggruilfeest zou ik nog wel eens mee willen helpen organiseren, want dat is (helaas) meer mijn afdeling. Kreeg net een nieuwsbriefmail van iemand die een landelijke kledingruil XXL aan het organiseren is en hulp zoekt.

   Verwijderen
  5. Cool! Houd je mij ook op de hoogte?

   Verwijderen
 6. Tjonge, wat een actie. Weet je zeker dat je dit ga doen? Ik ga ook iets bedenken, maar het je niet doorgeven...,om je te sparen. Want volgens mij ga je heel veel op je hals halen. In ieder geval heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook best een beetje koudwatervrees, haha, het is spannend omdat ik zelf de controle moet loslaten en maar moet gaan zien wat er op me afkomt. Maar dat is ook wel weer een leuke uitdaging, en ik ga het zeker doorzetten. Voorwaarde is wel dat het voor mezelf behapbaar en betaalbaar blijft, dus o.a. dat ik limieten moet stellen hoeveel tijd ik er per week in kan investeren.

   Verwijderen
 7. Wat een tof idee.
  Ik volg dit blog al een tijdje, laat waar weten als ik je kan helpen met een logo, het inrichten van een blog. Weet je, ik wil je zelfs sponsoren met een domeinnaam / webspace!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bart, dank je wel voor je reactie & aanbod! Ik ga je deze week mailen.

   Verwijderen
 8. Super tof idee, ik weet ook nog wel iets :o)
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een dapper idee Marije!
  Ik weet zeker dat je het kan! Misschien dat je onderweg de spelregels nog een keertje bij moet slijpen, maar ik geloof niet dat iemand je dat kwalijk gaat nemen.
  Ik ga je volgen en wie weet kunnen we in de toekomst samen nog eens iets op touw zetten.
  Ik heb namelijk die Kim Passie eens onder de loep genomen en die man heeft het leven waar ik van droom. :-) Daar word ik vrolijk van, maar ook energiek en hoopvol. Het kan dus echt!
  Ik blijf je volgen, natuurlijk.
  En ik begrijp je heel erg goed trouwens. Ik snap ook dat je het doet voor een betere wereld, en niet om je ego een stralende dag te bezorgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn antwoord hieronder, per ongeluk in een nieuw bericht

   Verwijderen
 10. Ik dacht al dat die je aan zou spreken ;)
  En wat mijn eigen 'voorbeelden' betreft van Het-kan-wel: ik had vrijdag Maarten Hunink op bezoek, iemand die zijn baan heeft opgezegd en een jaar lang wereldverbeterende acties onderneemt. Zijn publiek draagt daarvoor ideeën aan en stemt welk idee hij een maand lang moet gaan uitvoeren. www.iwanttomaketheworldabetterplace.com is zijn site. Ik zal binnenkort een blogbericht aan hem en zijn bezoekje wijden.
  Ik ben altijd erg goed geweest in mezelf beperken en dromen uitstellen tot sint juttemis, maar ervaar steeds meer dat ik eigenlijk gewoon kan doen met mijn leven wat ik zelf wil. Als ik de keuze maar maak. De grootste blokkade ben ikzelf. Dus gewoon doen, en wel nu :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastisch! Ik hb zijn site even bekeken! Wauw. respect :-) Ik kijk uit naar je blogpost over hem!
  ja zo werkt het in het leven. Je wilt iets, je maakt een keuze en het gebeurd :-)Soms kan het niet meteen uitgevoerd worden, maar een keuze maken kun je altijd. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk leuk leuk! Lekker simpel en goed te behappen initiatieven. :) I will follow you!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk leuk! ga het volgen en natuurlijk iets bedenken!
  Misschien dat ik zelfs wel eens een keertje met je mee ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hopelijk is het enorm besmettelijk en komen er veel verdubbelmensen bij. Dat zou de wereld echt stukken leuker maken denk ik.
  Ik ga voor komend jaar voor mezelf ook wat dingen bedenken. 1 ding heb ik al op mijn lijstje staan, als 'goede daad'. Nu nog een paar bedenken. Want voor mij is zoiets al wat jij nu bedenkt best besmettelijk.
  En je hebt al laten zien dat goede daden vaak juist de kleinere dingen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind dit een enorm goed idee! Als ik een project(je) heb, laat ik je het weten!
  En nog bedankt voor de link van de India-bruiloft! Ik heb hem meteen bekeken.
  Groetjes en een fijne avond!
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een ontzettend leuk idee! Ik ga meteen iets bedenken waarmee ik me dan kan aanmelden.

  Het moet me wel van het hart dat ik jouw blog helemaaaaaaaal niet pocherig o.i.d. vind! Wat je doet, is juist het positieve benadrukken op zo'n manier dat we allemaal staan te springen om met je mee te doen, ik word in ieder geval vaak enthousiast gemaakt door je berichtjes. Als ik een 'fijn is...'-lijstje post, zit ik ook wel eens met negatieve gebeurtenissen in mijn hoofd, maar ik vind niet dat dat het fijne minderwaardig maakt.

  Keep on going :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...