zaterdag 13 oktober 2012

Ik ben een zakkenwasser“Dit champignons?”
“Ja.”
De Turkse kruidenier trok het koordje van het zakje even open om naar binnen gluren, en deed alsof het doodnormaal was dat ik zijn koopwaar in een zelf meegebracht zakje had gestopt. Zonder blikken of blozen woog hij de stoffen zak af. Thuis verdwenen de paddenstoelen met verpakking en al in de groentela van mijn koelkast.

Glansrijk doorstond hij de eerste test. De Re-Sack, een herbruikbaar groente- en fruitzakje van biologisch katoen dat gewoon in de wasmachine kan. In plaats van in de plastic soep, waar jaarlijks 4,7 miljoen ton van ons plastic afval belandt. Ik won twee van die Re-Sacks in de give away van blogster Jenny Green Teeth. 

Wie ook brood ziet in dit duurzame alternatief voor plastic of papieren wegwerpzakjes kan ze via een paar verschillende webshops aanschaffen. Maar wie echt het verschil wil helpen maken doet mee aan de actie van Jenny Green Teeth om winkels te verzoeken de zakjes aan te bieden op de groente- en fruitafdeling. Dan liggen ze daar waar ze nodig zijn, al dan niet met het logo van de winkelketen erop. Meedoen aan de actie is nu nog eenvoudiger, want op de actiepagina is nu een standaardmail te vinden die je kan versturen naar je eigen supermarkt of biowinkel. Of Turk.


12 opmerkingen:

 1. Wat een goed initiatief. Ik vind al die plastic verpakkingen ook overbodig, maar er weinig alternatief. Nu zag ik dat ze bij de E.MTE met papieren zakken werkten. Is al weer iets een verbetering to.v. de plastic zakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schuif aan op je blog...ik vind hem leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Marije,
  Ik ben aangeschoven en heb maar meteen een mail naar AH en Ekoplaza gestuurd. Ga jij dat nu verdubbelen ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mare Nynke, leuk, ik had je emailadres al herkend! De Verdubbeldame laat heel binnenkort van zich horen, maar dit lijkt me een prachtige eerste verdubbelactie ;)

   Verwijderen
 4. Zakkenwasser én zakkenvuller ;-)
  goed die zakjes, ik ga er eens over nadenken. Nu neem ik vaak dingen los mee of anders krijgt ie een tweede leven als afvalzakje.

  groetjes, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, dat ben ik inderdaad ook, maar alleen in letterlijke zin hoor :)

   Verwijderen
 5. Oh, ik gebruik ook die zakjes, maar dan van het merk Take5, heel fijn zijn die. Dit herinnert me eraan dat ik een dikke maand geleden al Albert Heijn gemaild heb met dit dringende verzoek, maar nog altijd geen antwoord heb mogen ontvangen. Ik ga er weer eens achteraan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goed initiatief! Als ik weer op mijn laptop zit (nu via telefoon haha) dan zal ik ook eens een mailtje versturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aaaahhhh wat leuk! We zullen ze plat spammen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jenny, sorry, ik had voor de zomervakantie ook beloofd mee te doen, maar het was er nog niet van gekomen. Ga het meteen doen, nu.
  Marije, wat grappig, vorige week heb ik de zakjes ook gebruikt in de Turkse winkel, en ze leken het niet eens erg raar te vinden. Het wordt steeds makkelijker om te zeggen: nee, hoeft niet hoor, ik heb mijn eigen zakjes. Als je er zelf normaal over doet, vinden verkopers het ook minder snel raar (en zo ja, wat dan nog?)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Trouwens... de zeldzame keer dat ik groente in de supermarkt koop, plak ik gewoon een sticker op de stoffen zak en leg hem op de band. Ik geef er geen uitleg bij, en de cassiéres vragen tot op heden ook nergens naar.Ze gluren door de gaatjes wat er in zit en scannen gewoon de streepjescode.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...