vrijdag 29 juni 2012

De kefirheks


Ik voel me net een ouwe toverheks als ik de pot zie borrelen en pruttelen. Alleen is het niet mijn opzet om er Sneeuwwitje of een ander weerloos slachtoffer mee te vergiftigen. Integendeel, het magische brouwseltje schijnt hypergezond te zijn.

Kefir, wie kent het ook?

Ooit las ik op een blog een noodkreet van een moeder die voor haar kroost een gezond alternatief voor frisdrank en sap zocht. Een lezer raadde haar waterkefir aan. Nieuwsgierig liet ik google er op los. Witte flubberige korrels die je samen met iets suikerigs, een vijg of ander gedroogd fruit en een stuk citroen in een pot water knikkert. Na twee dagen pruttelen zou er een verfrissend koolzuurhoudend drankje zijn ontstaan, dat allerlei heilzame eigenschappen wordt toegeschreven. Spannend! Ik keek in webshops maar vond het prijzig. En ging weer over tot de orde van de dag.

Tot het me vorige week weer te binnen schoot, en ik de helderheid van geest had om eens op Marktplaats te gaan kijken. Het bleek er te wemelen van de kefirgrossiers. Beet, een portie voor 1 euro plus porto.

Vol verwachting keek ik naar het pakje uit. Tegen lief sprak ik erover alsof er een nieuw huisdier zou arriveren. Zijn huisje en zijn voer stonden al gereed. Kieskeurig is het naar verluid wel, dat kefir, met zijn voorkeur voor biologisch en zuiver. Het houdt ook niet van metaal – pech, ik houd het voorlopig toch bij mijn stalen zeefje. En zijn lievelingskostje, vijg, was uitverkocht in de reformwinkel. Dan maar een mengel van gedroogde vruchtenblokjes. Een gedeelte van de suiker verving ik door agavesiroop.

Al gauw ging het er wild aan toe in de weckpot. Een blogger schreef ooit dat haar man steevast “It’s alive!” riep als hij voorbij het brouwsel liep. Ik kon me er daar nu alles bij voorstellen. Na twee dagen bubbels en schuim kijken opende ik de deksel. De geur sloeg me in het gezicht. Zo ruikt het doorgaans ook als ik hartje zomer de sapcentrifuge een week lang vergeet schoon te maken. Toch durfde ik een slok te nemen. De smaak was verrassend zoet en fruitig, en een tikkeltje alcoholisch. Appelcider, daar wordt het wel eens mee vergeleken.



De volgende twee experimenten roken gelukkig minder sterk. Ik experimenteerde ook met diksap in plaats van suiker, en met gojibessen en rozijnen in plaats van vijg.


Vol enthousiasme bestelde ik nu ook een portie melkkefir. Ook via Marktplaats, nu voor 1,50 plus porto. Die gooi je niet in het water, maar in de melk, tot er een soort yoghurt ontstaat. Met magische en heilzame werkingen. Op internet had ik gelezen dat het ook met plantaardige melk kan. Alleen verdubbelen de korrels dan niet, zoals bij koemelk. Gisteren arriveerde een doorweekte envelop, door PostNL in een plastic zakje gestopt en goed afgeplakt. Ik ben benieuwd wat de postsorteerder erbij gedacht heeft, dat natte, zurig ruikende pakje.

Een soort bloemkoolroosjes leken het wel. Hup, die bloemkolen in een kwart liter rijstmelk. Vanochtend opende ik de deksel. Verontrust snoof ik de zure rioollucht op. Voorzichtig nam ik toch een slokje. Helemaal niet gek, heel karnemelkerig. Wel nog helemaal dun gebleven, maar dat kan ook zijn omdat het goedje minder dan een dag heeft gestaan, in plaats van de aanbevolen twee dagen.

Mijn volgende experiment is een potje sojamelk. Schijnt lekkere sojayoghurt te worden. Ik heb mijn roeping als toverkol helemaal gevonden.


13 opmerkingen:

  1. Fascinerend spul :-)
    In de jaren '80 ook eens geprobeerd, maar het spul is idd licht alcoholisch en ik verdraag geen alcohol.

    Leuk om zo 'hekserig' bezig te zijn :-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb waterkefir. in de winter deed het niets en nu is het weer volop aan het borrelen....-hips-

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja ik ken het ook (waterkefir). Maar na verloop van tijd gaat het dood bij mij terwijl ik me wel netjes aan de bio citroenen houd, de plastic zeef enz. Ik vond het een dure grap worden, want ook biovijgen en oersuiker enz. Maar het is wel lekker inderdaad! Succes met heksen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kefir gaat dood van water met chloor, pesticiden en/of zeepresten en bij gebrek aan mineralen. Naast suiker heeft de kefir mineralen nodig om te overleven. Vandaar dat we er stukjes biologisch fruit, heel klein beetje ongeraffineerd zeezout, melasse of ander voedsel met mineralen erbij doen.

      Verwijderen
  4. Ik ken het inderdaad, maar nooit mee geexperimenteerd! ziet er niet onaardig uit :-) veel plezier

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ben benieuwd of het gelukt is met soja...Laat me het even weten, lijkt me leuk om te gaan proberen misschien is het wat voor mijn zoontje met koemelk allergie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met sojamelk vond ik het zelf verschrikkelijk vies, omdat het dan muffig (sojamelk) en zurig (door de kefir) tegelijk smaakte. Maar ik heb ook berichten van mensen gelezen die erbij zweren. Ook wel eens gelezen dat iemand sojamelk met een smaakje gebruikte, zodat je meteen een soort vruchtenyoghurt/yokidrink hebt. Het proces van verdikking en verzuring vindt in ieder geval wel plaats. Ik heb een gedeelte van de sojakefir gebruikt om een smoothie van te maken, en die smaakte wel goed.
      Let wel: de kefir vindt plantaardige melk wel net iets minder lekker. De kefir blijft dan even groot, en groeit niet (is ergens ook wel weer een voordeel, omdat je anders met een enorm kefiroverschot komt te zitten zoals ik nu)

      Verwijderen
  6. Trouwens: ik kom om in de waterkefir en melkkefir, en deel graag setjes uit aan anderen. Ook mensen die via Google op deze blog terecht komen (want dat gebeurt nog wel eens, net een hit 'kefir kopen in rotterdam') kunnen contact met me opnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben alweer een hele tijd op zoek naar kefir maar voor melk, ik las iets van een postorderbedrijf die het je afleverde ??!!

    Super, ik woon in Belgie en heb al berg en dal verzet om aan nieuwe bloemetjes (knolletjes/roosjes/kooltjes) te komen, via een postorderbedrijf heb ik er nog nooit van gehoord dus zou Koosje (ik denk toch dat dit de naam van de blogschrijfster is) of iemand anders die weet waar ik terecht kan voor mijn melkkefir roosjes wil je me dit aub laten weten ?!

    Ik heb zelf niet de minste ervaring met waterkefir maar zou het er wel eens willen op wagen...dus mensen die te veel hebben of weten waar ik moet zijn laat maar iets weten, graag !!

    @ Roerend Goed: Als je dit zou lezen geef je dan een gil :O)

    Alvast allemaal heel erg bedankt op voorhand !!

    Mailen kan via: Kamillebloemen@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk artikel! Mag ik van jou wat waterkefir kopen?

    innochi21@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik gebruik al +- 7 jaar kefir.maar sinds een week of drie gebruik ik
    warme melk van 28 graden.
    Na 12 uur even om roeren en 12 uur later is mijn dikke Yoghurt klaar.
    Ja yoghurt dit komt door de warme melk.meet het met een vlees termometer tot 28 graden.zet het dan donker en warm weg.
    Gebruik een sier blik van kattenbrokjes.donker en warm.
    Veel plezier met deze tip.
    Greetje P.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...