zondag 6 mei 2012

Ommetje Nederland

Het was Bevrijdingsdag, en een ultiem gevoel van vrijheid ervaren leek ons wel wat. Bovendien hadden we wat te vieren: een anderhalfjarige verkering. De rugtas was gevuld met twee NS-dagkaarten (aanbiedingen van Kruidvat en Hema), mooie leesboeken, een luisterboek, een sudoku-puzzelboekje, werkliteratuur, muziek-voor-op-de-kop, zelfgebakken appelflappen en ander proviand. Het avontuur kon beginnen: een dag op de bonnefooi treinen, zonder van tevoren ook maar iets uitgestippeld te hebben.

Op station Rotterdam begon de reis. We tuurden op de vertrekborden: de trein naar Venlo zou een paar minuten later vertrekken. Venlo, dat kenden we nog niet.


We nestelden ons behaaglijk in een vierzits. Met een boekje.


(Twee dezelfde sokken is trouwens zó 2011).


Oeps, vanuit Venlo konden we alleen met een andere vervoerder verder, en dan golden onze dagkaarten niet. De opties waren Nijmegen, Roermond en Mönchengladbach. Een kaartje naar Roermond bleek het goedkoopste. Hup, in die trein!


Kijk aan, een trein naar Maastricht.


In Maastricht liepen we het centrum in voor een broodje. Bij het plaatsen van de bestelling zorgde de Limburgse tongval voor wat communicatieproblemen, maar dat had ook wel weer z’n charme. Leve het vakantiegevoel!

De verleidelijke vlaaien lieten we keurig links liggen.


Herstel: de verleidelijke vlaaien lieten we keurig LINKS liggen.
(edit pictures > flip horizontal)


Juist.

Vooruit, even dwalen door de prachtige binnenstad. En een Duits brood scoren bij een Bäckerei, voor thuis (jammer, geen Brezels).


Weer terug naar Roermond en toen de trein naar Den Bosch.


Zo hé, een trein helemaal naar Zwolle!

Ter hoogte van Zutphen kregen we trek.


Zutphen, wat een prachtige stad! (Ik: "Zullen we hier gaan wonen?" Mijn lief, na een zeptoseconde bedenktijd: "Jaah!").


We aten in een oude watermolen, een sjieke tent waar je ook gewoon een pizza van 12,50 kon bestellen. Nou ja, "gewoon een pizza"? Er zat geroosterde wortel en mascarpone op. De left-overs smokkelden we mee.


Via Apeldoorn...


en Amersfoort...


tegen middernacht weer terug in Rotterdam. De leesboeken waren uit.


Mijn lief reisde nog 'even' door naar Haarlem.

12 opmerkingen:

 1. Met een grote glimlach heb ik je blogje gelezen. Wat een geweldig leuke dag hebben jullie ervan gemaakt!! Zo grappig om maar in de trein te stappen en te kijken waar je uitkomt, ik vind het een subliem idee om zo een dagje uit te gaan met je Kruidvat kaartje. En je komt nog eens op plaatsen die je misschien normaal helemaal niet zou uitkiezen. Ik ga het idee zeker onthouden! Gaan jullie het nog een keer doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reizen met de trein is best leuk als je de ruimte hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als... een hartstikke leuke dag,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van harte gefeliciteerd met je jubileum. Leuk dat zwerven met de trein!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zeg! Net tienertoer, maar dan anders.....
  Met m'n studenten-ovjaarkaart deed ik dat ook wel eens: gewoon naar een onbekende stad reizen en dan maar zien.
  Enne.... gefeliciteerd he!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, gefeliciteerd!
  Wat leuk, wij hebben ook zoiets gedaan. Hoewel we toch wel een doel hadden: het optreden van Kyteman in Groningen. Ook met een dagkaart van het Kruidvat! We hadden nog meer wilde plannen in andere steden, maar uiteindelijk was het zo leuk in Groningen dat we 'alleen maar' een retourtje hebben gedaan... het voelde wel heel erg vrij, dat wel! :)
  Grappig, wij waren ook rond middernacht terug in Rotterdam, zijn we elkaar wéér misgelopen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groningen is leuk ja! (en ik heb je dus wel gezien, in een flits, op het station)

   Verwijderen
 7. Ik heb komende zomer een dag of 5 echt kindervrij. Dat lijkt me wel wat. Even kijken of mijn OV dan ook nog geldig is. Dan kost het me nog niks ook (behalve wat lekkers eten dan)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wat een leuk idee! Moet je wel durven! Een goede oefening voor een controlefreak!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtig verhaal en idee Marije. Zoiets heb ik voor 2 jaar ook eens gedaan, maar dan niet zo ver. Ik ben met de ene tram naar een meer of minder verre weg station gereden en dan weer in een andere tram en zo verder en zo verder. Buurten bekeken tijdens mijn eveneens spontaan gekozen tussenstops, ergens iets gegeten en 's avonds dan voldaan weer thuis. Leuk is zo iets, te doen waarbij je niet weet wat je doet. Ik heb een ander goedkoop uitje, ik ga met de Eurolines (bus) naar Hamburg en mijn retourtje kost maar Euro 31.-- (promo tarief 65+). Groetjes Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een stoer verhaal! Dat wil ik ook wel eens gaan doen, want ik ken nog lang niet alle hoeken en gaten van Rotterdam.
   Toen ik in Hamburg woonde nam ik ook wel eens een goedkope nachtbus om Nederland te bezoeken, of ik zocht een lift via een van de Duitse liftcentrales. Een goede reis naar Hamburg! Wanneer ga je?

   Verwijderen
 10. Ahhh, leuk zo'n dagje micro-interrailen. Deed ik vroeger vaak, dit soort dagjes. In allerhande variaties. Helaas is echtgenoot van het soort dat zonder zijn auto nergens heengaat )-:

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...