dinsdag 24 juli 2012

Hoe haal je 't in je bol?


Vandaag gooide ik de bol maar weer eens vol. Enkele tientallen afgedankte plastic draagtassen begonnen aan een tweede leven.

In de nasleep van mijn tassenbolactie komen buren me nog af en toe hun overtollige tasjes brengen. Eens in de zoveel tijd dump ik de oogst in de bol, voor mensen die hun boodschappentas vergeten zijn en/of om onduidelijke redenen zweren bij plastic.

Een doorgaand succes gaat het niet worden, die tassenbol bij de Rotterdamse Jumbo. Toch jammer, want het is een leuk initiatief. Op zo'n 500 plekken in Nederland schijnt inmiddels een tassenbol te staan. Ik vraag me af: zou het op andere plekken wel werken?

18 opmerkingen:

 1. bij ons in het dorp in Servie wordt zoiets dus totaal niets. Wij wonen hier nu 5,5 jaar en nog zijn de winkeliers er niet aangewend dat ik geen plastic tasjes wil maar m,n boodschappen in m,n fietstas doe.echt iedere dag moet ik nog zeggen "geen tasjes, ik denk om het milieu". Maar het heeft meer voor dan nadelen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag heb ik bij appie voor het eerst los fruit meegenomen naar de kassa, zonder plastic tasje er omheen. "Wilt u een tasje?"
  YES!!
  "Nee, ik hoef geen tasje." :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan prima hoor, gewoon een sticker op het fruit of de groente plakken. Bij mij hebben ze er bij de kassa nooit iets van gezegd. Nou ja, een keer dan, toen er vijftien tomaten over de lopende band rolden, toen was de cassiere duidelijk not amused en maakte ze een opmerking. Of ik die alsjeblieft de volgende keer gewoon in een zakje wilde stoppen.
   Ik heb voornamelijk problemen op de markt, dan voel ik me echt zo'n hangende grammofoonplaat. Vaak moet je zelfs wel twee keer "ik hoef geen plastic tasje" te zeggen voor de boodschap de koopman bereikt.

   Verwijderen
 3. Zolang zo'n actie gestart wordt zonder het personeel hierin mee te nemen, heeft het weinig zin. Ik merkte het in Wales waar je nu moet betalen voor een plastic tasje. De kassiere bij de supermarkt bleef maar vragen of we het echt heel heel zeker wisten dat we geen tasje wilden. We hadden notabene zelf een tas mee en de rest konden we wel zo mee naar de auto sjouwen. Volgens mij heeft ze ons nog hoofdschuddend na staan kijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die bollen heb ik bij ons in de supers nog niet gezien. Zelf heb ik altijd een klein opvouwbaar tasje in mijn handtas zitten en neem daarom tegenwoordig (bijna) nooit meer een tasje aan als ik onverwachts toch iets meer meeneem dan vooraf bedacht. Het fruit los bij de kassa's vinden ze hier ook wel vervelend, helaas dan maar, scheelt toch weer een tasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier bij de kringloopwinkel staat ook een mand met plastic tasjes en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Bij de plaatselijke groenteboer (ook een echte boer)waar je je groente en fruit zelf kunt pakken, kun je alles in zakjes doen, maar er staat een bordje bij of je het gebruik van zakjes zoveel mogelijk wil beperken en ik zie ook veel mensen met hun gebruikte tasjes weer terug komen om ze weer vol te doen. Dus hier in Zeeland werkt het! We bin ok zunig he!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmmm, ik heb het nog niet bij ons gezien... Zal eens even opletten...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij onze jumbo stond een bol maar daar werd door het personeel plastic tasjes ingedaan. Nu zie ik de bol niet meer. Op de markt vraag ik of het in de mand kan en dat doen ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier bij de Jumbo gooien ze er ook witte plastic tasjes in van de Jumbo zelf... ik zal er ook eens zelf anderen in stoppen, misschien dat dat helpt. 'k Heb het idee dat in de meeste winkels het niet meer zo heel vreemd is om geen tasje te willen. Als je er zelf vaker komt horen ze het ook al meerdere keren natuurlijk, in elk geval van jou. Er zullen ook vast nog wel een aantal anderen zijn die geen tasje willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat het misschien meer zin heeft tassen 1 euro te laten kosten...Zoiets. En bij groente en fruit de aanschaf van herbruikbare netjes (ooit ergens gezien op internet) te verplichten - maar ja, je zult maar eens klantonvriendelijk zijn als winkel...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben bang dat de overheid hier het voortouw in moet nemen. Winkeliers/marktlui durven het niet aan om geen tasjes te geven omdat de klanten dan boos worden en weglopen. Ik wil absoluut geen tasje en de meeste zijn daar blij om, maar geven het bovenstaande aan. Zelfs al heeft zo'n klant een hele lege boodschappentas. Het tasje met de aankoop gaat in die lege tas!!!!
  Zelf wil ik geen snijbloemen hebben/kopen. Niet omdat ik het niet mooi vind of mensen niet gun, maar 1 van de redenen is dat ik vind dat het milieu erg zwaar belast wordt voor dat ene weekje in de vaas. Je moet eens horen wat mensen daar van vinden......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb altijd zelf een boodschappentas bij me als ik de stad in ga,maar inderdaad alles word door het meeste winkelpersoneel automatisch in een plastic tasje gestopt en men kijk me een beetje vreemd aan als ik zeg dat ik het liever zo meeneem, maar dat maakt me niets uit, ik blijf het herhalen hoe vaak ik ook ergens kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou zelf nooit een tweedehands plastic tas uit zo'n bol gebruiken omdat ik het niet fris vindt. Maar ik heb in mijn fietstas wel gewoon altijd boodschappentassen en tasjes zitten om mijn boodschappen in te doen en in mijn handtas zit standaard een plastic tas die ik heel klein heb opgevouwen met een postbode-elastiekje er omheen dus ik hoef eigenlijk nooit tasjes te kopen. Groente en fruit koop ik meestal op de markt, en laat ik door de groentenman gelijk in mijn rieten boodschappenmand doen, hij vraag dan nooit of het in losse zakjes moet voor het in de mand gaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In Velp wordt hij volgens mij wel normaal gebruikt, ik heb hem in ieder geval zien staan.
  De plastic tasjes die ik had zijn bijna allemaal met m'n ouders mee gegaan naar Engeland en daar gedoneerd aan de charity shop waar ik werkte. Die tasjes gingen daar best hard, omdat veel mensen toch meer kochten dan ze van te voren bedacht hadden (zoals wel vaker bij kringloopwinkels haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij ons wordt ook weinig gebruikt gemaakt van de bol. Anders dan bij de kringloop, daar pakken klanten geregeld een gebruikt plastic tasje uit een bak die daar speciaal voor is neergezet. Zelf neem ik altijd opvouwbare tasjes mee in een etuitje, erg handig.
  Nog bedankt voor het linkje, dat programma heb ik destijds ook gezien. Leuk om nog eens terug te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Naar aanleiding van jouw tassenbol actie heb ik de bol in de jumbo van sliedrecht gevuld (daar doet het personeel ook de zakjes in van de groente afdeling). Het was leuk om de hele bol vol te zien, maar of ik daarmee andere mensen op ideeen heb gebracht... betwijfel ik echt. Het leeft denk ik niet zo bij de klanten van de Jumbo.
  ps: ik vind jouw blog altijd erg inspirerend.
  groetjes,
  yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yvonne, wat ontzettend leuk om te lezen! Eerlijk gezegd was ik zelf ook wel teleurgesteld dat de bol twee weken later, toen ik weer ging kijken, weer helemaal gevuld zat met witte nieuwe zakjes. Maar je weet nooit of je toch iemand aan het denken hebt gezet... In ieder geval heeft het 'erover bloggen' dus mensen aan het denken -en zelfs in actie- gezet. Daar doe ik het voor! En het is een kleine druppel op een gloeiende plaat, maar er zijn dan toch dik honderd tasjes minder verspild die weken.

   Verwijderen
 16. In je buurdorp heeft wel eens zo'n bol gestaan, maar is die binnen vrij korte tijd weer verdwenen. Jammer, want volgens mij kan Jumbo de tassen niet aanslepen. Je komt ze werkelijk overal tegen :o(

  Ik gebruik liever een (canvas) tas of rieten mand van thuis. Alles los onder in de kinderwagen storten werkt ook prima! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...