maandag 9 juli 2012

Trekzak

Mijn buren wisten het waarschijnlijk al. Nu is het tijd het via mijn blog wereldkundig te maken: ik heb een nieuwe hobby genomen. Heel impulsief, dat werkt bij mij het beste. Dit gevaarte staat sinds vrijdag bij mij thuis:


Een diatonische accordeon of trekharmonica, in de volksmond gewoon 'trekzak'. Van Marktplaats, maar je kan zo'n ding al huren voor 50 euro per half jaar. Ik volg online lessen bij een dame in Friesland.

Hebben jullie ooit een instrument leren bespelen? En spelen jullie nog wel eens? Na de geijkte blokfluit zat ik een jaar of vier op dwarsfluitles en speelde ik in een harmonie-orkest. Tot ik een jaar of vijftien was en ik wel leukere dingen kon verzinnen dan etudes en toonladders oefenen. Op m'n zestiende won ik bij een radiospelletje van Henk Westbroek een gitaar, en sloeg ik fanatiek aan het experimenteren. Ik kopieerde gitaarboeken uit de bieb en luisterde goed naar de liedjes van Boudewijn de Groot en Jaap Fischer, om die na te kunnen spelen. De jaren erna kwam de gitaar heel soms nog wel eens tevoorschijn, maar de dwarsfluit nauwelijks. Niet geschikt om solo te spelen, en al helemaal niet in gehorige studentenhuizen.


Dat veranderde enigszins toen een paar jaar geleden de muziekboeken met play-along-cd's opkwamen. Dat was nog eens wat anders dan saaie boeken met saaie etudes. Ik heb inmiddels een klein stapeltje boeken met klezmer, folk, Keltische deuntjes en bekende klassieke melodieën. Mijn meest recente traktatie is een fantastisch meespeelboek & -cd van Cantiga Renaissance Festival Band. Meespelen doe ik met de dwarsfluit (al speel ik lang niet meer zo goed als toen ik kind was), de sopraanblokfluit of de tenorblokfluit. Die laatste scoorde ik vorig jaar op Marktplaats. Met kerst of in een jolige bui durf ik het soms aan om m'n neusfluitact in te zetten: tweestemmig (kerst)liedjes spelen met in iedere neus een blokfluit. Ik maak me er niet overal populair mee.


Na de muziekvakantie voor gehandicapten die ik in juni begeleidde borrelde het om zelf weer eens les te nemen in het een of ander, zodat ik echt wat verder kom. Ik keek naar lessen klassiek gitaar, dwarsfluit en blokfluit, maar schrok van de prijzen op de muziekschool en bij particuliere docenten.

Een helemaal nieuw instrument dan? Het liefst een instrument waar ik niet eerst vier jaar vals kattengejank uit tevoorschijn tover, maar dat meteen leuk klinkt. Helemaal mooi als ik het instrument kan inzetten voor het muziekgroepje dat ik wekelijks draai, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (zie hier en hier). Bij voorkeur een instrument waar je geen orkest of cd op de achtergrond voor nodig hebt om het leuk te laten klinken. En waar ik bij kan zingen. Toen kwam ik uit bij goedkope trekzaklessen online. Ik hoefde er welgeteld een minuut over na te denken.

Ik zit nog behoorlijk met de vingers in de knoop, en snap nog niet welke noot waar zit. Maar als ik er toch het juiste talent voor weet aan te boren, sta ik binnenkort misschien zo op straat. Op dat roze haar na dan. Of speel ik de beroemde wals van Amélie.


3 opmerkingen:

 1. Elke keer treft mij hoe jij het leven leuker probeert te maken en niet alleen voor jezelf! Een gave is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inspirerend! We zijn laatst ook naar de open dag van de muziekschool geweest, je krijgt er inderdaad zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze heb ik gemist Marije, ik was toen in Hamburg.
  Ben je al gevorderd met je lessen en wanneer geef je je eerste optreden??? Ik heb vroeger accordeon gespeeld in clubverband.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...