donderdag 30 augustus 2012

Bankboekje open


Ja, ik doe ook mee aan die huidige controversiële trend onder bloggende consuminderaars om het bankboekje open te gooien, en ongegeneerd lijstjes te vergelijken. Kan mij het schelen, bloot met die eurobillen.

Hieronder mijn lijst van maandelijkse vaste lasten. Ik voer een eenpersoonshuishouden en zit gelukkig niet met een hypotheek opgescheept, dus voor veel bloggers zal het appels met peren vergelijken zijn. Tips en opmerkingen zijn welkom, en ik licht met alle plezier bepaalde posten toe.

Vaste lasten
Maandelijkse uitgaven
Huur (incl. warm water en verwarming) € 452,66
Aflossing studieschuld € 65,28
Water € 11,50
Elektriciteit € 5,40
Internet € 6,80
Mobiel abonnement € 4,50
ASN Bank betaalrekeningen € 2,00
Goede doelen € 5,00
Contributie ecodorp (vanaf september) € 5,00

Jaarlijkse uitgaven, gemiddeld per maand

Ziektekostenverzekering € 83,42
Waterschapsbelasting € 10,97
Gemeentebelastingen € 26,28
Uitvaartverzekering € 6,68
Abonnement vaste telefoon € 0,83
NS Voordeelurenkaart € 5,83
Contributie bewonersvereniging € 7,75
Gebruik gedeelde wasmachines € 2,50
Bibliotheek € 2,30
Rotterdampas € 0,42
Tijdschriftabonnement € 2,04
Lidmaatschap politieke partij € 1,67

Totaal vaste lasten € 708,83
Maandsalaris € 714,23, en daarnaast variabele inkomsten uit losse opdrachten.


Forse inkomensdaling

Anderhalf jaar geleden verloor ik mijn baan als beleidsmedewerker onderwijs bij een landelijk expertisecentrum op het gebied van discriminatie. Op vacatures in mijn eigen werkveld reageerden steevast honderden sollicitanten, dus ik besloot het in een heel andere richting te zoeken. Daar was ik ook ook wel aan toe: na al die jaren ivoren toren snakte ik naar een baan met de voeten in de sociale praktijk. Toen ik een leuke, creatieve vacature van 14 uur in de zorg tegenkwam wist ik dat het geen vetpot zou worden, maar dat nam ik voor lief.

Ja zeggen tegen een baan met een maandsalaris van (toen nog) € 700, zo'n € 450 minder dan ik gewend was, betekende wel dat ik mijn uitgaven drastisch op de schop moest nemen, al had ik dat tijdens mijn werkloze periode al wel in gang gezet. Het terugschroeven van mijn vaste lasten gaf ik prioriteit.

Een aantal posten kon ik schrappen

Digitenne:
Ik zegde mijn Digitenne-abonnement op (€ 7,50 per maand) en gaf mijn televisie weg
Gas:
Ik zegde mijn gasabonnement op en liet mijn gasmeter afsluiten. Tot mijn schrik ontdekte ik namelijk dat ik (energiebelasting buiten beschouwing gelaten) jaarlijks € 142 betaalde terwijl ik maar € 6 aan gas verbruikte. De rest bleken vaste bedragen voor meterhuur, vastrecht en transportkosten te zijn. Ik kook nu elektrisch, en mijn maandelijkse vergoeding aan Eneco is nu € 5,40 in plaats van € 18
Goede doelen:
Ik beëindigde mijn donateurschappen (Vluchtelingenwerk, Warchild, De Vrolijkheid en de Tajikistan Support Group)
OV-fiets:
Ik beëindigde mijn OV-fiets abonnement (€ 9) waar ik toch steeds pech mee had
Woningnet:
Ik betaalde jaarlijks € 9 voor mijn inschrijving voor een woning in de regio Utrecht, dit heb ik ook stopgezet
Glazenwasser:
Ik zag toch het verschil niet, omdat ik de binnenkant nooit doe

Een aantal posten wist ik te verlagen


Ziektekostenverzekering:
Jarenlang zat ik uit gewoonte bij de Univé. In 2010 verdiepte ik me in premies en voorwaarden, en koos ik een andere verzekeraar. Sindsdien zoek ik elk jaar in december uit wat de gunstigste verzekeraar is en stap ik zo nodig over. Ik kies altijd voor een simpele aanvullende verzekering. Dit jaar koos ik voor het eerst voor een hoger eigen risico, namelijk € 500. Hierdoor betaal ik op jaarbasis € 300 minder premie. Mocht ik onverhoopt in het ziekenhuis terecht komen of dure medicijnen nodig hebben, dan kan ik hooguit € 200 (want € 500 - € 300 = € 200) verlies lijden. Het risico waard, aangezien ik de afgelopen jaren het eigen risico niet of nauwelijks aansprak. Ik had me nooit gerealiseerd dat de meeste posten helemaal niet onder het eigen risico vallen: de huisarts plus alles binnen de aanvullende verzekering. Ik betaalde het hele bedrag in één keer nadat ik eind 2011 geld verdiende met het geven van een paar trainingen. Dit is niet heel veel voordeliger dan maandelijks betalen en ondertussen nog even rente vangen, maar het leek me fijn om de rest van het jaar geen rekening te hoeven houden met deze hoge kostenpost
Vaste telefonie:
Ik stapte over van een vaste telefoonlijn van € 10 per maand naar eentje van € 10 per jaar
Mobiele telefonie:
Een abonnement van € 7,50 per maand verruilde ik voor eentje van € 4,50
Internet:
Toen ik een nieuwe buurvrouw kreeg, heb ik haar meteen gevraagd of ze internet met me wilde delen. Later belden andere buren bij me aan of ze ook mochten meedelen. Nu ben ik maandelijks € 6,80 kwijt in plaats van € 20,44 en mijn verbinding is er niet minder op geworden
Betaalrekening:
Omdat het me al langer niet lekker zat om bij een foute bank te bankieren, stapte ik over naar de ASNBank. Bij de Rabobank betaalde ik ruim € 44 per jaar. Bij de ASN Bank betaal ik € 1 per maand per rekening. Ik opende een tweede ASN rekening waar ik maandelijks een bedrag op stort voor variabele uitgaven. Bij de ASN ontvang ik ook nog eens 1% rente over mijn tegoed. Vroeger stond ik regelmatig rood, me niet realiserende dat ik dan wel een rente van zo’n 15% betaalde. Nu heb ik de mogelijkheid om rood te staan simpelweg niet aangevraagd
Water:
Ik investeerde in een waterbesparende douchekop, en vang bij het douchen de koude beginstraal op in een emmer. Dit water gebruik ik voor mijn planten. Hoeveel me dit gaat opleveren weet ik nog niet
Rotterdampas:
Met mijn inkomentje kon ik voor € 5 een Rotterdampas krijgen. Hiermee kreeg ik € 10 korting op mijn bibliotheekabonnement, en had ik hem er dubbel en dwars uit. Ook gebruik ik hem om gratis te kunnen zwemmen, bij elk bad in Rotterdam en omstreken mag dat één keer (en na 12 kilometer fietsen naar zo'n zwembad heb je je beweging dubbel en dwars gehad)


Variabele lasten en variabele extraatjes

Vaste lasten van € 708,83 bij een maandsalaris van € 714,23, dat klinkt nog niet best. Red ik het dan met € 5,40 per maand voor boodschappen en dergelijke? Eh nee. Maandelijks moet ik dus nog wel minimaal € 300 bijverdienen om alle variabele lasten te kunnen betalen: boodschappen, OV-reiskosten, uitjes, kleding, verzorgingsproducten, kadootjes en blogacties.

Gelukkig kwam dat vanzelf goed. Ik werd gevraagd voor twee onderzoeksprojecten van een Europese mensenrechtenorganisatie, en verdiende genoeg bij om de rest van het jaar elke maand die € 300 te hebben. Om te zorgen dat mijn uitgaven rond dat bedrag zouden blijven, opende ik een bankrekening waarop ik maandelijks een bedrag stortte. Dat werkte voor mij beter dan allerlei potjes maken en uitgaven bijhouden.

De barre noodzaak om elk dubbeltje om te draaien is inmiddels van de baan. Het kwam helemaal op z'n pootjes terecht (in andere woorden: de klad kwam in het consuminderen) toen ik ook voor een ander groot mensenrechtenonderzoek werd ingehuurd, waar ik nu nog steeds druk mee ben. Nu is mijn buffer groot genoeg om het een aantal maanden uit te kunnen zingen. Het tijdschriftabonnement, het donateurschap (Stichting Paymaan) en het partijlidmaatschap (iets met dieren en idealen) heb ik onlangs afgesloten, toen ik wist dat ik daar weer de ruimte voor had.

Ik merk dat ik de afgelopen maanden wel weer wat luxer ben gaan leven. Maar de vaste lasten? Die houd ik het liefst wel lekker laag. Zou het nog lager kunnen?

27 opmerkingen:

 1. Als ik alle andere lijstjes langs heb zien komen, zijn je vaste lasten echt laag. Best knap vind ik dat. Maar ook dus noodzakelijk.
  Volgens mij komen mijn bedragen ongeveer overeen (alleen heb ik geen huur om te betalen, maar studie en kind)
  Ik heb ook echt als doel om komend jaar een bedrag van €250 tot €300 per maand bij te gaan verdienen, omdat het dan allemaal net makkelijker gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap hoor, dat je het met een kind erbij op ongeveer dezelfde bedragen weet te houden!

   Verwijderen
 2. Oooh..... jij ook al ;-)
  Nou, volgens mij valt er op jouw lasten weinig meer te beparen, het lijkt mij al knap laag. Wat goed dat je een paar goede opdrachten hebt gekregen, fijn dat je zo weer wat financiele ruimte hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja joh, ik wil er wel bij blijven horen natuurlijk :). En ik ben superblij met die opdrachten ja (alleen nu even niet met die hijgende deadline in m'n nek)

   Verwijderen
 3. Petje af, jij hebt overal echt goed over nagedacht. En wat een goed idee om internet te delen met je buren. Ga dat meteen vanmiddag voorstellen aan buuv/vriendin. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd of het gelukt is! 't Is zo'n simpele tip, alle studenten doen het, maar als mensen in rijtjeshuizen gaan wonen doen ze opeens niet meer aan delen. Scheelt enorm in de kosten en met het bereik van tegenwoordig kan het in de meeste gevallen prima

   Verwijderen
 4. Pfjieuw, ik zou er toch ook maar weer eens kritisch naar moeten gaan kijken... Alleen mijn hypotheek is al zo veel als jouw totale vaste lasten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar jij woont dan ook wel op een heeeeeel bijzondere plek!

   Verwijderen
 5. Goh een dame die er verstand van heeft! Goed om te lezen hoe jij het doet ik heb meteen zin om te kijken hoe ik het nog beter kan doen met de vaste lasten. en van die glazenwasser...geweldig! Zie je nu nog wel wat, haha. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb uitzicht op drie gestapelde woningen, die letterlijk dag en nacht de gordijnen dicht hebben. Ik neem gewoon het vuil op de ramen als natuurlijke 'vitrage'. Grapje, ik zie zelf nauwelijks dat de ramen al zo lang niet gelapt zijn. Vroeger stond die glazenwasser steeds onverwachts voor de deur om z'n geld te innen, terwijl ik werkelijk niet kon zien of ie nu wel of niet de ramen had gedaan

   Verwijderen
 6. Het verhaal hoe je op deze lasten bent gekomen is interessanter dan het lijstje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Netjes!! Heb je er wel eens aan gedacht om een 20 euro (of een bedrag wat je ervoor over hebt) in de maand extra naar de IBG te sturen en dan voor de grap eens op watkostmijnstudieschuld.nl te kijken wat je dan aan rente bespaard?
  Ik moet woningnet misschien ook maar opzeggen, ik ben als sinds 2004 sponsor (echt erg, maar onder het motto misschien heb ik het nog eens nodig).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor die website-tip. Vorig jaar heb ik chronisch teveel maandgeld betaald, zodat mijn maandbedrag voor dit jaar iets verlaagd is. Ben van plan om een stuk af te lossen als ik binnenkort mijn onderzoeksbetaling krijg. Ik dacht altijd dat die IBG-rente niks voorstelde, maar dat is verneukeratief (excuzez-le-mot) want oplopen doet 'ie zeker!
   Hetzelfde motto had ik ook voor die woningnetten, maar er zijn best andere manieren om aan een goedkope sociale huurwoning te komen (bv via Centraal Wonen gemeenschappen)

   Verwijderen
 8. Nou, jij doet het wel heel knap! Ik zie dat er bij mij nog heel wat goedkoper kan. Ook ik ben er sinds vorig jaar fors in inkomen op achteruit gegaan. Financieel althans. Qua creativiteit, vrijheid en tevredenheid ben ik er juist op vooruit gegaan. Van de 1000 euro die er nu maandelijks binnen komen, gaat ongeveer de helft op aan vaste lasten. Ik huur een 1-kamerwoning van 260 euro, heb geen auto en geen TV. Dus mijn tip is: kijk vooral wat je op vaste lasten kunt besparen, dat maakt je een stuk flexibeler.
  firmafluitekruid.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel mooi gezegd, dat van die winst op het gebied van creativiteit, vrijheid en tevredenheid! Bij mij precies zo! Daarom kies ik bewust niet voor uitbreiding van mijn vaste uren.
   Soms droom ik ook wel weer van een 1-kamerwoning. Knap dat je je vaste lasten rond de 500 weet te houden.

   Verwijderen
 9. Die tip bedoel ik in het algemeen, hé, aan een ieder die wellicht nog besparingsposten zoekt. Voor jou heb ik geen tips meer, nog meer bezuinigen kan niet, volgens mij. Nou ja, je kan nog een moestuin nemen, dumpsterdiven en anti-kraak gaan wonen. Of op een boot gaan wonen, dan hoef je geen gemeenteheffingen te betalen. Dan heb je alles wel gehad, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een moesbalkon :) De kneepjes van het dumpsterdiven mag jij me nog eens bijbrengen, ik sprokkel wel eens wat van de markt maar niet zo fanatiek als jij. Heb vroeger jaren gekraakt gewoond, heerlijk hoe weinig geld je dan nodig hebt. Zit nu in de bewonersgroep van een nog te bouwen ecowijkproject met goedkope sociale huurwoningen, dus ik wacht dat voorlopig maar af

   Verwijderen
 10. Wat grappig, al die nieuwsgierige aagjes op internet (waar ik er net zo goed een van ben hoor). Ik gooi mijn huishoudboekje open en prompt heb ik een recordaantal pageviews, 435 op 1 dag :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wauw ik denk dat ik naar Nederland verkas
  mijn gsm kosten en vaste telefonie + internet zijn maandelijks bijna 8 keer duurder dan wat jij betaald !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je dat goed aangepakt zeg! Indrukwekkend. En fijn dat er nu ook weer meer inkomen binnen komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb respect voor je Marije hoe je alles reilt en zeilt, maar zo had ik je al ingeschat. Mijn respect was er al maar nu is die nog gegroeid. Ik begin er niet meer aan, ofschoon ik het vroeger ook zo aangepakt hebt, als het mij met twee kinderen alleen financieel ook niet zo goed ging. Ik ben blij voor je, dat je de mogelijkheid hebt en aanpakt bij te verdienen. Lieve groeten, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lol @ "Glazenwasser - ik zag het verschil toch niet omdat ik de binnenkant nooit doe." Eindelijk! Iemand die realistisch is. Mijn man is glazenwasser, en hij wordt heel af en toe eens gebeld door een boos mens die dan beweert dat hij de ramen niet goed heeft schoongemaakt. Op zo'n moment lachen wij stiekem al een beetje. Want hij gaat er natuurlijk naartoe (altijd klantvriendelijk blijven!) om ze er dan na inspectie van de ramen op te moeten wijzen dat helaas de BINNENKANT zo smerig is...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi, ik kom net vandaag voor eerst op je blog, heel interessant weer zo'n vaste lastenlijstje! Maar als jij je gas hebt afgesloten, heb je dan nog wel warm water?? Ik pieker me helemaal suf ;), hoe je dit hebt geregeld. En hoe doe je dat in de winter met je huis verwarmen?
  Leuk om te lezen hoe jij je keuzes maakt in kostenverlaging!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He, een nieuwe blog! Welkom bij de clan.
   Ik ben wel een gemaksbespaarder hoor, dus warm water en verwarming heb ik gelukkig wel! Dat zit bij mijn huur in en wordt centraal geregeld in dit gebouw. No way dat ik mijn gasmeter zou laten vergrendelen als ik dan alleen nog maar kon koukleumen. Mijn eigen gasabonnement gebruikte ik alleen maar voor het koken, vandaar de lage gasafname.

   Verwijderen
 16. Wauw....das nou nog eens besparen!
  Ik probeer elke maand weer te besparen...maar nee hier lukt dat dus echt niet *schaam*.
  Onze huur is jou lasten elke maand, en dan alles voor de kinderen nog....soms zou ik willen dat ik het kon.
  Ook het internet...wauw goed idee dat delen...
  Helaas wonen onze buren te ver van ons af, anders zou ik het zeker overwegen!!

  X

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...