zondag 5 augustus 2012

Zon, gras en stro

Terwijl het noodweer over Rotterdam raasde, wachtte vriend en mij een onverwacht zonnige middag in de stad van Mariken en van de Vierdaagse.

Voor dag en dauw -maar al wel in de stromende regen- hadden we ons naar het station gespoed. Om elf uur werden we verwacht in een dorpsschuur net buiten Nijmegen. In die contreien verrijst over een jaartje of wat een ecowijk met huizen van stro en leem, en er was een plekje vrijgekomen in de groep van aspirant-bewoners. Omdat wij bovenaan de wachtlijst stonden, werden wij uitgenodigd om nader kennis te maken met het project en de mensen. Eind deze week of we door de tweede keuring zijn, en dan kan ik hopelijk wat meer geuren en kleuren aan dit strobalenhuizenverhaal toevoegen.

Na een slentertocht over de Waal en door het stadscentrum stortten we neer in Frank Boeijens park. We moesten van mij wel eerst met een grote boog langs de Duitse bakker, want als er ergens Laugenbrezel te krijgen is, ruik ik dat al van kilometers afstand.

Laugenbrezel in het Kronenburger Park.

Tussen warlords en gewapende konvooien in Afghanistan door...

... wierp ik af en toe een blik op de lokale historie.

Vriend hield het wat luchtiger, met Maja de Bij...

... Jan, Jans en de kinderen, en muziek op het hoofd.

Bij terugkomst in Rotterdam wachtte een onaangename verrassing. Ja, het was guur en de straten lagen vol plassen. Maar erger nog, de fiets van vriend was spoorloos verdwenen. Een kille kennismaking met de stad waar hij pas sinds drie weken woont. En plots verlangden we dubbel zo hard naar stro en leem aan de Waal.

14 opmerkingen:

 1. :-( fiets weg! Das balen zeg. Misschien toch maar verhuizen naar kronenburg park?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Balen van de fiets zeg!!
  Maar wat spannend dat jullie misschien mee kunnen doen aan het project! Zou wel echt gaaf zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt goed, dat project... Grappig, in woon in Grave, das best dichtbij! Ik zal iig voor jullie duimen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mochten hier toevallig CW-genoten of collega's meelezen die zich nu een hoedje schrikken: we zijn heus nog lang niet weg hoor. 't Is nog niet 100% zeker dat de strobalenwijk er echt komt, en sowieso gaat er nog tijd overheen voor er überhaupt met de bouw begonnen wordt. Voorlopig blijf ik nog gewoon collega en huisgenoot!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig, dat bouwproject is hier op een steenworp afstand. Had er al eens iets overgelezen en vind het een interessant project.
  Er is sinds een paar jaar daar ook een hele nieuwe woonwijk verrezen. En ze zijn nog steeds aan het bouwen. Om eerlijk te zijn snap ik eigenlijk niet dat het zo goed loopt, de huizen gingen als zoete broodjes over de bank. Terwijl het aan een stukje snelweg ligt er ongezellig uitziet en weinig voorzieningen (zoals met de meeste nieuwbouwwijken). Als je naar Nijmegen wilt (waar natuurlijk wel alle voorzieningen zijn) moet je de bekende waalbrug over, waar altijd in de spits een lange file staat. Normaal doe ik er 20 minuutjes over om in hartje Nijmegen te komen, maar door die waalbrug wordt de reistijd soms meer dan verdubbeld.....
  Maar dit project sprak mij zeker aan (alleen de locatie niet) dus ik ben erg benieuwd wat je gaat doen. En hoop hier nog eens een blogje over te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ervan gehoord hebt Sjouke! Ik ben de precieze locatie nog niet wezen bekijken, maar het lijkt mij wel een idyllische ligging, zo aan de Waal. Maar ik bekijk alles natuurlijk nog door een roze bril ;). Inderdaad, je bent wel altijd op de brug aangewezen, maar er is nu ook de Snelbinder, en een derde brug in aanbouw. Ik heb geen auto, maar met de fiets heb ik geen last van files en zit ik zo in de Nijmeegse binnenstad. In het project komen ook wat voorzieningen, zoals een biologische voedselcooperatie. En wat ik begreep is dat het gebied enorm in ontwikkeling is, en dat er verwacht wordt dat over tig jaar 20% (heb ik dat nou goed onthouden, klinkt zo veel?) in 'Nijmegen Noord' woont.
   Wist je dat het twee projecten naast elkaar zijn? Naast dit ecoproject komt er ook een milievriendelijk meergeneratie-woonproject met een iets spirituelere insteek

   Verwijderen
 6. Ik heb ook benieuwwd naar meer, dus blijf bloggen! ;-) Verder zijn het echt foto's om vrolijk van te worden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Marije,
  wat leuk dat jullie door zijn naar de tweede ronde - ha, het lijkt Idols wel, of Hollands Next Strobalenbewoners :) Ik hoop dat jullie eind van de week goed nieuws krijgen - maar mij lijkt het alvast helemaal wat voor jou.
  En ja - ik heb me eindelijk dan toch geabonneerd op je blog, zo zonder alerts las ik 'm te weinig, vond ik! Succes, en groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha leuk Marianne je hier te zien! Je leest het, misschien kom ik ooit weer een beetje bij je om de hoek wonen. Hoe bevalt jullie nieuwe huisje?

   Verwijderen
 8. wat een gezellige fotoos,
  spannend hoor, door naar de 2e ronde.
  Duimen dus.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. natuurlijk geen goed entree naar Rotterdam, balen dus. De fiets is hard nodig begrijp ik. Ben benieuwd naar de 2e ronde over de eco-wijk. Fijne avond wens ik jullie, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Stomme fietsenjatters! Dat huizenproject klinkt erg interessant. Aangezien wij op zoek zijn naar nieuwe bewoning in het noorden des land; heb je enig idee van overige eco woonprojecten in NL?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poeh, er is ontzettend veel gaande op dat gebied, maar ik ken er zelf niet zoveel. Hier staat een heel rijtje met links, ook naar projecten in het noorden: www.omslag.nl/wonen/ecodorpen.html

   Verwijderen
 11. Goed nieuws, we zijn aangenomen! Nu kan ik dus ook wel de link naar het project van de Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem Nijmegen (IEWAN) vermelden: www.strowijknijmegen.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...