zaterdag 28 juli 2012

Wasnotentestpanel: proefzakjes te geef


Wassen met wasnoten, wie wil het gratis uitproberen?

"Watte-noten? Walnoten?"
"Neehee, wásnoten. Kennen jullie ze al?"

Zoals de naam al zegt zijn het noten om de was mee te doen. Of eigenlijk zijn het de gedroogde schalen van die noten. Wasnoten groeien aan de wasnotenboom (sapindus mukorossi), te vinden in het Himalayagebied.

Je stopt een paar wasnoten in een katoenen zakje, en dat zakje leg je in de trommel van de wasmachine, bij je vuile was. Zeep of wasverzachter is dan niet meer nodig. De noten bevatten de stof saponin, die een actief reinigende kracht heeft als het in contact komt met warm water. Een natuurlijk en voordelig alternatief voor synthetische wasmiddelen. Althans, zo prijzen meerdere webwinkels de noten aan (zie bijvoorbeeld hier). Wasnoten zijn milieuvriendelijk geproduceerd, vervuilen het riool niet, en als ze na enkele keren wassen hun waskracht verloren hebben kunnen ze gewoon op de composthoop of bij het gft-afval.

Als milieucoach-in-wording mocht ik een proefzakje uitproberen. En dat beviel prima. Toen ik laatst bij een online drogist aan het portovrije bedrag moest komen, besloot ik er daarom een kilo wasnoten bij te bestellen.

Maar zo’n kiloverpakking krijg ik in geen jaren op. Met de beste wil van de wereld niet, tenzij ik een gedeelte ervan een andere bestemming geef. Zelf had ik de kans om eerst een klein zakje uit te proberen; wel zo fijn om niet direct voor jaren aan de noten vast te zitten. Ik vind het leuk om jullie die kans nu ook te bieden.


Dus liet ik vanochtend op mijn blog weten dat ik zes maal een katoenen zakje met wasnootjes weg zou geven. Maar toen...

... Toen liet Nonimorinda's Natuurproducten (waar ik de losse katoenen zakjes kocht) weten deze Roerend Goed-actie zo leuk te vinden, dat de webshop tien proefzakjes wasnoten gratis ter beschikking stelt. In totaal mag ik dus 16 zakjes wasnoten weggeven!

Wat moet je ervoor doen? Hieronder een berichtje met je naam achterlaten (mailen mag ook: kleuringsdienst-at-gmail.com), en straks –op mijn blog, in een email of op je eigen blog- iets vertellen over je ervaringen. Reageren kan tot zaterdag 4 augustus. Als er meer dan 16 geïnteresseerden zijn zal ik loten. Ik verwerk jullie bevindingen tot een schrijfsel.


N.B. Ik weet dat er mensen zijn die het twijfelachtig vinden dat de noten van zo ver moeten komen. Is er geen inheems alternatief dat niet de halve wereld overgevlogen hoeft te worden? Jawel, zeggen sommigen, wilde kastanje bevat óók saponine. Een facebookvriendinnetje dat natuurgeneeskunde studeert gaf me ooit dit recept: "Kastanjes schillen tot je het witte binnenste overhoudt en dat raspen. Dat stop je dan in een katoenen zakje of een sok en die bind je dicht en stop je bij de was in de trommel. 8 kastanjes is genoeg voor 1 volle trommel." Is er iemand die dat ooit heeft uitgeprobeerd? Ook die ervaringen hoor ik graag.

36 opmerkingen:

  1. Ja, ik zou het heel graag proberen! Ik ben heel benieuwd....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zou ik ook wel willen proberen. 'k Heb zelf heel vaak jeukende uitslag, misschien dat dat minder wordt door het gebruik van wasnoten? Zou wel heel fijn zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha marije, ik wil dat wel eens proberen, er gaan hier zoveel wassen doorheen :) als dat milieuvriendelijker kan, dan graag !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is iets wat ik graag zou uitproberen. Ik weet niet eens of het hier te koop is maar heb ondertussen in blogland er al zoveel over gelezen dat ik er hartstikke nieuwsgierig ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Marije,

    Ik wil het ook wel proberen. Ben benieuwd of ik er de "speelkleren" van de kinderen mee schoon zal krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben ook benieuwd. Geef nog even een naam of een schuilnaam door, dat maakt het later bij het loten wat makkelijker.

      Verwijderen
  6. Klinkt heel interessant, wil ik graag uitproberen! groetjes, fijn weekend, M

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk! Ik meld me graag aan! De huishoudelijke artikelen hebben momenteel mijn aandacht. Want dat móet beter kunnen...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wow ,wou zou ik dat graag uittesten, maar ja heb geen eigen blog en kan hier alleen anoniem reageren,maar lees wel altijd jouw blog, want ik vind je heel inspirerend, groetjes johmar1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. p.s. bij mij voor de deur staan 3 wilde kastanjes en ik ga dit zeker uitproberen zodra ze uit de boom vallen. echt een leuke tip.

      Verwijderen
    2. zit je misschien op Hyves of Facebook? Daar zou je het ook kunnen posten. Groetjes!

      Verwijderen
    3. Ik heb in het bericht nu ook even een emailadres toegevoegd, want om straks al die 'anoniempjes' weer op te sporen om hun adres op te vragen wordt een klus. kleuringsdienst-at-gmail.com

      Verwijderen
    4. @Mirjam, ikke? Ik zit op facebook, gewoon als mezelf, heb daar inderdaad een linkje naar mijn blogbericht opgezet. Maar ja, ik wil eigenlijk ook niet 100 mensen hoopvol stemmen om uiteindelijk maar 16 zakjes kunnen vergeven.

      Verwijderen
    5. Nee Marije, jij niet, Anoniempje! :) ik bedoelde dat ze daar haar bevindingen kan posten als ze de nootjes wint. en anders kan ze haar vrienden/vriendinnen mailen, is ook nog een optie.
      16 is een mooi aantal, toch? leuke actie!

      Verwijderen
    6. 't Is prachtig als er 16 mooie blogberichten over wasnoten ontstaan, maar dat hoeft echt niet per se. Uiteindelijk wil ik alle bevindingen samenvoegen tot 1 artikel/blogbericht, dus het is ook prima als mensen me privé mailen nadat ze de noten uitgeprobeerd hebben.

      Verwijderen
  9. Wat leuk! Ik zou ze graag uittesten! Past wel een klein beetje in het rijtje bij mijn zelfgemaakte wasmiddel alleen is dit nog milieuvriendelijker! :-) (had er werkelijk nog nooit van gehoord)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, dit zou ik graag eens proberen. Als je nog een zakje te vergeven hebt hou ik me aanbevolen!

    Groetjes
    Miriam

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik had er al wel eens van gehoord, maar kan eigenlijk niet geloven dat het werkt, dus het lijkt me spannend om het eens uit te testen.
    Groetjes Janette

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh ja, leuk!! Wil ik heel graag proberen! En natuurlijk over bloggen!
    Groeten, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heel graag wil ik ze uittesten.Ben heel benieuwd
    Groetjes Siegrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik maak altijd zelf wasmiddel met Marseille-zeep maar het raspen hiervan valt me steeds zwaarder. Daarom ben ik op zoek naar 'n alternatief en daarom zou ik de wasnoten graag eens testen, groet Thea

    Ik wil graag de updates van je blog ontvangen en zal mijn emailadres doorgeven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je mijn blog wilt volgen Thea! Ik zie dat je je emailadres hebt aangemeld. Je status is nog 'unverified' omdat je waarschijnlijk nog niet op de link in het bevestigingsmailtje (in je spambox misschien?) hebt geklikt

      Verwijderen
  15. O ja, die wasnoten wilde ik altijd al eens uitproberen, ben benieuwd!

    Groetjes Jessica (jessicawesterneng@solcon.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nog nooit van gehoord, maar zou ze graag willen uitproberen.

    Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een coole actie weer!!!
    Ik heb geen wasmachine (...mijn moeder wast nog voor mij hahaha) en sla deze even over. Maar wel te gek en ben benieuwd naar de bevindingen van iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh, dat zou ik best willen proberen. Momenteel was is met ecoballs, daar ben ik ook niet ontevreden over. De was ruikt nu gewoon schoon, zonder allerlei parfums en zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik wil ze al lang eens proberen, dus doe graag mee.
    Leuk initiatief!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Marije,

    Leuke actie! Ik zou het ook wel willen uitproberen. Heb het ooit geprobeerd met wasnoten maar kan me niet meer zo goed herinneren wat het resultaat was. Ik kijk wel of ik word ingeloot.
    Groetjes,
    Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ha, die anoniem ben ik. Was niet de bedoeling dat het anoniem was, mijn naam is Paulien.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat lief dat je dit wilt delen en ja wilze heel graag proberen.

    Groetjes jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb ze al, dus ik zal niet met de actie meedoen. Ik kan wel vertellen dat ze me goed bevallen, alleen de witte was kregen ze na een paar keer wassen niet helemaal helder meer. Dan was ik die gewoon weer een keer met 'echt' wasmiddel. De wasnoten werken op 30-60-90 graden, je kunt ze op 90 graden eenmaal, op 60 graden tweemaal en op 30 graden driemaal gebruiken en ze ruiken een beetje zurig, maar dat vind je na het drogen niet terug.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik zit er al een tijdje over te denken. Ik zou het graag eens proberen. Maar de voorraad wasmiddel hier houdt me dan toch een beetje tegen. En of het wel werkt voor mij. (hoewel ik weet dat het zeker schoon wordt, gezien de vele reacties online)
    Ik zou graag meedoen met deze geweldige actie.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik wil dit ook heel graag proberen! Zelf heel veel met duurzaamheid bezig, zowel werk als prive. En blog daar ook over. Zou hier graag een blogje van willen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Thirza, mogen we weten hoe je blog heet? Ik zou graag een kijkje nemen

      Verwijderen
  26. Hallo, Ik was al jaren met wasnoten.. dus ik doe niet mee aan je actie. Vind het wel een heel leuke actie :-) Ik ben zelf heel tevreden met de wasnoten. Krijg de was er net zo goed mee schoon als met gewoon wasmiddel. Je moet alleen wel meteen na het wassen de was ophangen, want als het zakje lang tussen de kleding ligt, kunnen er vlekken ontstaan. Bij de witte was doe ik zuurstofbleekpoeder (te koop bij natuurwinkel). Dan blijft wit echt wit. En voor de geur doe ik op het waszakje druppels lavendelolie. Heb ook weleens cidergeurolie gebruikt, maar dat deed de was heel opmerkelijk geuren...haha. Houtachtig is niet echt een geur voor frisse was merkte ik.
    Groetjes
    "Mosterdzaadje"

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een leuke actie, en wat lijkt het me leuk om mee te doen! Count me in dus ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...