woensdag 1 februari 2012

Besparen op vaste lasten: Gas

In een paar afzonderlijke blogs vertel ik hoe ik mijn vaste lasten succesvol heb teruggedrongen. Nadat ik zondag schreef over internet en telefoon, is vandaag de beurt aan gas.


“U heeft ons verzocht het product Gas ter plaatse af te sluiten. We beëindigen de leveringsovereenkomst van dit product.” Eerlijk is eerlijk, ik moest wel even slikken toen ik deze brief van Eneco kreeg. Maar ik had de keuze weloverwogen gemaakt.

Mijn energierekening was nooit zo gek hoog. Mijn jaarnota van 2011 bedroeg €156. Toch ben ik vorige keer toen ik de eindnota kreeg eens goed naar alle posten gaan kijken. Huh, betaalde ik echt per jaar €56 huur voor mijn stoffige gas- en elektriciteitsmeter? En hoezo betaalde ik naast het bedrag voor gas- en electriciteitsverbruik een bijna drie keer zo hoog bedrag aan ‘transport van elektriciteit en gas’?

Ik ontdekte tot mijn schrik dat gas mij in 2011 €150 kostte (teruggave energiebelasting buiten beschouwing gelaten). En dat terwijl ik maar 11 kubieke meter gas verbruikte. Mijn gasmeter loopt namelijk alleen wanneer ik mijn gasfornuis gebruik; warm water en verwarming wordt bij ons centraal geregeld. Een kubieke meter gas kost ongeveer €0,63, dus aan daadwerkelijke gasafname betaalde ik slechts €7. De overige €143 bleken vaste bedragen voor periodieke aansluiting, meterhuur, vastrecht en transportkosten te zijn. Kosten die ik ook zou moeten betalen als ik geen belletje gas zou verbruiken.

Dat vond ik in geen enkele verhouding staan. Ik schreef in november 2011 een brief naar Eneco om mijn gasabonnement te beëindigen. Netbeheerder Stedin kwam 10 dagen later mijn meter vergrendelen. Voor €30 euro kocht ik een elektrisch kookplaatje. Milieucentraal raadt uit milieuoogpunt het elektrisch koken af, omdat het energieslurpender is dan koken op gas. Ik redeneerde echter als volgt: gas is een fossiele brandstof die zorgt voor CO2-uitstoot en die langzaam aan het opraken is. Mijn elektriciteit is 100% groen, omdat ik een windstroomabonnement heb. Koken op windkracht, dat is toch geweldig? Natuurlijk zal ik extra geld kwijt zijn aan elektriciteit, maar ik verwacht nog steeds een fikse besparing op jaarbasis. En er zijn best foefjes om energie te besparen, zoals de kookplaat uitdraaien zodra het eten kookt: de plaat blijft dan toch nog heel lang heet.

Vandaag belde de Eneco. Na enkele emails en telefoontjes was er nu eindelijk een eindnota opgemaakt, iets dat door een administratieve kink in de kabel vertraging opgelopen had. Mijn maandbedrag? Dat is nu teruggebracht van €18 naar €5. Een bedrag dat zo laag is dat de Eneco het niet eens meer maandelijks wil innen. Kijk, daar krijg ik nou energie van!

8 opmerkingen:

 1. WauW! goede aktie!! :)
  Mag aannemen dat daar waar je woont meer navolging komt als mensen dit horen en dat dit ook in het huisblad komt of aandacht.. scheelt denk ik heel het pand aan tonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien... maar ik ben een beetje bang dat bv. het beheer het minder leuk vindt, omdat een volgende huurder die wel gas wil gebruiken moet betalen voor heraansluiting

   Verwijderen
 2. Een nieuwe huurder/eigenaar moet toch altijd aansluitkosten betalen? Of in ieder geval administratie-kosten voor het op zijn naam zetten van de gasaansluiting?
  Voor iets waar je amper gebruik van maakt zou ik ook niet willen betalen. Slim, om het zo te regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gaaf zeg! nooit van gehoord dat iemand die stap zette, maar je hebt gelijk hoor! heb verwarming op gas, dus niet mogelijk... 900 kuub per jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo dit is toch iets waar je niet zo snel aan denk! Ik vind het wel slim om te doen. Ga je nu ook een petroleumstel in ere herstellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Floriene, nou ik had serieus informatie over het petroleumstel gezocht en gekeken naar het aanbod op Marktplaats. Ook gekeken naar moderne varianten. Maar ik vond het toch wel een beetje eng. Ik ben niet zo'n held met brandbare vloeistoffen, ook al is het 'maar' lampenolie. Ik had ooit een petroleumkachel en dat vond ik doodeng, en op campinggasjes heb ik het ook niet zo. Op zo'n petroleumstel kan je wel goed dingen laten sudderen, maar niet zo goed koken.

   Verwijderen
 5. Wow... wat een rigoreuze stap. Maar wat goed zeg! En al die extra kosten... ik wist dat het veel was, maar zoveel?
  Leuke blog trouwens! Ik ga je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via via kwam ik op je blog terecht. Erg leuk om te lezen. Ik ga je volgen!
  En wat knap dat je deze stap gemaakt hebt.

  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...