donderdag 9 februari 2012

Koppiekoppie


Het geval dat vandaag uit zijn bubbeltjesenvelop gleed deed me nog het meest aan een tandartsapparaat denken. Het bleek mijn nieuwe waterbesparende douchekop te zijn, luisterend naar de naam 'De Koperen Kop'. Uitvinder Jan Gosselink bedacht het ding, en een kleine ambachtelijke werkplaats in Boxtel fabriceert hem al sinds de jaren tachtig, uit messing en rood koper.

Een waterbesparende douchekop, die had ik nog niet. Toen ik op oneworld.nl aan de kop werd voorgesteld, liet ik me direct tot aankoop verleiden. Terwijl een doorsnee douchekop 10 tot 15 liter nodig heeft om je schoon te spoelen, schijnt deze douchekop uit te komen met maar 4,5 liter per minuut. Minder dan veel andere douchekoppen die het label 'waterbesparend' dragen. Maar toch met een 'krachtige bruisende straal', aldus de bijgevoegde productbeschrijving die nog uit het guldentijdperk stamt.

Natuurlijk heb ik mijn douchekop meteen vervangen en uitgeprobeerd. Even wennen, dat zeker, maar we gaan vast wel goede maatjes worden. Vriendjes met het milieu en mijn portemonnee is 'ie meteen al.

Mijn oude kop (terwijl de spaarlamp nog even op gang komt)...

En voila, meneer Koperen Kop.

Wat doet die fles Ecover afwasmiddel in mijn douche, vraag je je misschien als oplettende meelezer af. Nou, die doet ook prima dienst als shampoo! Met gewone shampoo spoel ik siliconen, parabenen en andere troep met moeilijke namen in het riool. Ecoshampoo vind ik te prijzig. Dus toen een oud-collega het afwasmiddel aanbeval (aanbevool, aanbeveelde... aanbeval is de juiste vervoeging toch?) ben ik daar meteen op overgestapt. Naar tevredenheid, al laat ik het voor de zekerheid niet te lang intrekken vanwege de ontvettende werking. Vriendjelief moet niets weten van afwasmiddel op zijn hoofd, maar zweert bij aleppozeep, dat je naast de Ecover ziet staan. Gemaakt in Syrie uit pure olijf- en laurierolie. Hij was er zijn haren mee. Ik mijn lichaam. Het schijnt ook nog dienst te kunnen doen als tandpasta, scheerschuim, intiemreiniger, wasmiddel, boenwas, ongediertebestrijder en wat-al-niet meer (gebruiken jullie het ook?). Leuk, die multifunctionele producten.

Zo, ik ben rozig van de douchebeurt en duik nu lekker mijn bed in.

10 opmerkingen:

 1. Oh, dat is misschien wel wat voor in ons bad. Ik ga ook eens kijken! Die tip van ecover las ik ook al eens in de Genoeg. Wil het proberen maar gebruik steeds Utrekramm, dat bestel ik vaak als ik weer eens bij een of andere webwinkel boven het franco bedrag wil bestellen (nu ik het typ klinkt het heel debiel).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach joh, menseigen ;). Daar zijn die portodrempels voor bedacht toch? Urtekramm is prima spul, en soms via webwinkels met korting te verkrijgen.
   Ik zit er nog wel mee dat ik ook altijd conditioner / cremespoeling gebruik om de boel glad en kambaar te maken, en daar heb ik nog geen vriendelijk en betaalbaar alternatief voor gevonden. Herbelle en Lush geprobeerd, maar dat vind ik niks voor mijn dikke bos haar.

   Verwijderen
  2. Ik zou het niet voor kinderhaar gebruiken

   Verwijderen
  3. Ik kan me voorstellen dat afwasmiddel prikt in kinderoogjes, dus dat zou ik ook niet zo snel doen. Aleppozeep lijkt me wel mild genoeg voor kinderhaartjes

   Verwijderen
 2. Aleppo is fijn!! Wel die met laurier, die zonder vind ik qua geur wat moeilijk...
  En? Hoe bevalt de douchekop?? Ik vind de vormgeving wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Is een beetje als Bros-chocola: geen massieve klomp chocola/water, maar toch het idee dat je een groot stuk chocola aan het eten bent c.q. een goede douche aan het nemen bent. Voorwaarde is dat de kop maximaal 15 cm van je lichaam verwijderd is, dan is de straal helemaal prima. Als 'ie van grote afstand op je neer moet plenzen is het niet meer lekker, tenminste niet als het hartje winter is en je badkamer onverwarmd is - in de zomer kan het anders zijn. Dus zo'n douchestang waarbij je de hoogte van de kop kunt veranderen is wel fijn (die ik dus niet heb) en anders het ding in je hand nemen (wat ik dus doe, maar bij mijn vorige kop ook al).

   Verwijderen
 3. IK vind m er ook mooi uitzien idd.. Ik ben altijd -ja, heel milieu onbewust- van het lekkere comfortabele douchen moet ik zeggen.

  Voor wat betreft multifunctionele 'cosmetica': Ik ben af van alle smeerseltjes en gebruik alleen nog maar cocosolie. Heel erg fijn. Je kunt het ook als deo gebruiken en als tandpasta, wat ik beide heb geprobeerd maar ik durf nog niet helemaal over te stappen haha. Voor wat betreft shampoo: Ik heb gelezen en ben dat nu aan het proberen, dat je haar moet wennen als je even geen shampoo gebruikt, maar dat als je door de transitie periode van ongeveer 2 weken heen bent, je hoofdhuid minder olie produceert en je haar niet meer vettig aanvoelt en meer gaat glanzen bij geen shampoo gebruik. Ik zit nu op 1,5 week en heb mijn haar meestal vast in deze periode. Ik ga ff doorzetten want het zou wel een uitkomst bieden met reizen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, die Ecover afwasmiddel als shampoo. Ik heb Ecover shampoo en telkens wanneer ik die geur ruik, moet ik aan afwasmiddel denken! :-)
  Of beter nog, die geur van vroeger, wanneer ik bellen ging blazen. Misschien is de inhoud overal hetzelfde, maar is alleen de fles anders. Je weet het nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En is de Koperen Kop ook echt water besparend?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens info op de site verbruikt ie 4,5 liter per minuut, en gewone douchekoppen 10 tot 15. Maar dat heb ik zelf niet gecheckt. Ik heb wel gemerkt dat mijn badkamer niet meer overstroomt, wat normaal wel gebeurde (omdat mijn doucheputje niet zo goed doorloopt). Een teken dat er minder water uitkomt.
   Maar voor de duidelijkheid: ik ben niet ingehuurd door de Twaalf Ambachten om hun douchekop te promoten hoor, er zullen genoeg andere goede waterbesparende koppen te verkrijgen zijn.

   Verwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...