zaterdag 17 maart 2012

VeggieChallenge


De lente is nog nauwelijks begonnen, en nu al heb ik voor de zomer iets toegezegd: ik doe mee aan de actie VeggieChallenge 2012 en ga dertig dagen geen dierlijke producten eten. De aankondiging voor de actie kwam deze week voorbij waaien op facebook, en ik heb me meteen aangemeld. Ik had net de afgelopen dagen wat nare dingen zitten lezen over de zuivelindustrie, en prompt bij de biowinkel alleen plantaardige boodschappen gedaan. Omdat ik nog niet zeker weet of ik het nu al volhoud, lijkt zo’n dertig-dagen-uitdaging me een goede stimulans. Temeer omdat de initiatiefnemers van Viva Las Vega's rekenen op tenminste 3000 deelnemers, en ik dus met minimaal 2999 anderen in hetzelfde schuitje zit.

Ik kon zelf invullen hoeveel dagen per week ik wil meedoen, en of ik dan alleen vlees wilde laten staan (wat ik altijd al doe, dus dat leek me niet bepaald een uitdaging), of ook andere dierlijke producten zoals eieren en zuivel. Voor wie het volhoudt zijn er allerlei prijzen te winnen.

VeggieChallenge benadrukt op de site vooral de milieuvoordelen: Als alle Nederlanders één dag per week geen vlees zouden eten, zijn in één klap alle Nederlandse klimaatdoelstellingen voor huishoudens gehaald! Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met twee vleesloze dagen per week, halen we bovendien qua broeikasgassen in één klap 2 miljoen auto's van de snelweg. Minder dierlijke producten gebruiken, is één van de makkelijkste en efficiëntste manieren om het milieu een handje te helpen.

Zelf ben ik altijd het meest vatbaar voor verhalen over zielige diertjes. Als ik lees dat een koe elk jaar moet kalven om de melkproductie op gang te houden, en dat dit kalfje al snel na de geboorte wordt weggehaald en (in het geval van stiertjes) vervolgens vetgemest en gedood, smaakt die aardbeienkwark meteen een stuk minder zoet. En dat er bij het fokken van legkippen evenzoveel kuikenbroertjes geboren worden, die vervolgens worden versnipperd en vergast of als plofkip in de winkel komen te liggen... nou laat dat ei dan maar. Dat je als vegetariër niet meewerkt aan de bio-industrie en het doden van dieren is dus eigenlijk een fabeltje.

Vegetariër ben ik sinds ik in groep 7 of 8 van de basisschool een spreekbeurt hield over dierenmishandeling. Ik had het geluk dat mijn moeder het geen probleem vond om voor mij sojabrokjes te weken of kleffe ballen te boetseren van notenburgerpoeder en water (ja, het assortiment vleesvervangers is er in de loop der jaren wel op vooruit gegaan). Als pre-puber had ik even een terugval, maar op mijn 14de ging ik definitief overstag. Toen ik als 18-jarige het boek ‘Het beste voor de aarde’ van Rymke Wiersma en Weie Reinboud las, besloot ik ook zuivel, eieren en honing te laten staan. Vooral toen ik in mijn studententijd in historisch-sociologische, spellingschecker hou je erbuiten! veganistisch-biologische kraakpanden en eetcafés belandde was dit goed werkbaar. Maar toen ik mijn antropologische omzwervingen rond de wereld ging maken, kwam de klad er al snel in. Ik werd weer ‘gewoon’ vegetariër, en worstelde me tijdens mijn veldwerk zelfs een sporadische keer door iets vlezigs heen (ieww lever!).

Maar nee. Huppetee, lekker terug naar de plantjes dus, en kijken hoe dat bevalt. Aan de ondersteuning zal het niet liggen: "Als VeggieChallenge deelnemers krijg je een maand lang de heerlijkste recepten toegestuurd. Wij begeleiden je met tips en tricks, shoppingadvies en de beste restaurantrecensies. Ook staat een team klaar om via de Twitter #VeggieChallenge hotline jouw meest prangende voedselvragen te beantwoorden."

7 opmerkingen:

 1. yes!! ik wil dit ook, alleen dan met in gang van 1 april! misschien begin ik dan, als experiment van april... stond al op mijn lijstje.

  chapeaux!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik zelf ook eerder begin, omdat ik in juni en juli vakanties heb gepland waar ik mee-eet met wat de pot schaft (oa groepsvakantie voor gehandicapten begeleiden).
   't Is altijd zo leuk om reacties van jou te krijgen op mijn blogberichten, omdat ze altijd zo enthousiast zijn en met zoveel uitroeptekens ;)

   Verwijderen
 2. Ik zou het graag doen. Ware het niet dat op dit moment me heel duidelijk te kennen geeft toch dierlijke dingen nodig te hebben. Maar elke week 1 dag geen vlees doen we al. Daar doe ik echt altijd mijn best voor. Uiteindelijk gaat dat naar 2 dagen per week, zeker omdat ik het allemaal gewoon teveel gedoe vind, met al die dieren. Zoonlief van 8 doet al een tijdje met me mee, met het al minder vlees eten als we wel vlees eten. De grootste straf voor hem was dat hij dan meer noten moest eten van mij (waar hij dus helemaal gek op is) Ik gooi regelmatig een paar champignons in de pan erbij en dan is alles gewoon weer rond.
  Maar na de zomer komt er echt een periode van veel minder of zelfs helemaal geen vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof! Ik ben al vega, over zuivel breek ik mijn hoofd nog. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb me ook opgegeven naar aanleiding van je stukje. Bedankt voor de tip! Leuk initiatief!

  Ik eet al net als jij sinds mijn 7e geen vlees meer. Wel af en toe vis en eieren en zuivel ook. Ik wil het wel eens proberen helemaal zonder. Ik gun mezelf één dag per week een (bio)eitje heb ik besloten toen ik me opgaf. Dus de dertig dagen haal ik niet in een maand tijd. Ik weet alleen nog niet hoe ik de melk in de koffie moet gaan vervangen.... dat is nog het lastigste, wie weet, hebben ze een goed idee voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ook meedoet! Enne, je hebt inderdaad de keus om minder dagen per week mee te doen (en volgens mij hoef je dan niet door te tellen tot je op 30 plantaardige dagen zit). Voor koffiemelk zoek ik zelf ook nog een vervanger. Sojamelk of -room gaat bij mij altijd schiften. Je hebt in supermarkten soms van die potten hele goedkope koffiecreamer die op plantaardige basis, maar ik ga liever voor een biologisch alternatief. En dan gewoon uit de winkel, niet uit een webshop (want daar zie ik wel veganistische koffiemelksoorten). Volgens mij liet een vriendin laatst iets vallen over hazelnootmelk (hebben ze in onze biowinkel wel), ik zal het nog eens navragen

   Verwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...