woensdag 21 maart 2012

Gehandicaptenvakantie begeleiden

De vakantievoorpret kan beginnen. In juni ga ik een muziekvakantie begeleiden voor mensen met een verstandelijke beperking. En ik overweeg daar in juli nog een theatervakantie achteraan te gooien. Een feestje om dat te mogen doen. Maar ook een ware uitputtingsslag, met intensieve dagen en korte nachten.

Vorig jaar koos ik voor een teken-&schildervakantie in Gelderland, bij dezelfde organisatie. Het team van vrijwilligers gunde mij de vrijheid om bijna het hele programma van teken- en schilderactiviteiten te verzinnen en te coördineren. Een unieke en geweldige ervaring, en dat mijn verzinsels aansloegen was natuurlijk mooi meegenomen. Op wolkjes zwevend kwam ik weer thuis. Licht in mijn hoofd vanwege mijn enorme slaaptekort en oververmoeidheid. Maar ook omdat het zo ‘kloppend’ had gevoeld om daar te zijn, om het activiteitenpro-gramma te draaien en de deelnemers te begeleiden. Nog geen maand later vond ik dan ook een betaalde baan in de activiteitenbegeleiding. Niks meer kantoor en beleidsstukken, lekker creatief in de zorg werken.

Dertien gasten met heel verschillende karakters waren er tijdens die teken-&schilderweek. Veel gelegenheidskrabbelaars die vooral uit waren op een slow-motion vakantie zonder veel gedoe. Maar ook enkele rasschilders met ware kunstenaarsallures, waaronder een echte die-hard die ik zelfs in haar bed nog kleurend aantrof. Met een dekbed vol viltstiftvlekken natuurlijk. Een boze brom kon ik krijgen als ik dan zei dat het toch echt tijd was om te gaan slapen.

De gasten hebben onder andere eigen interpretaties gemaakt van schilderijen van de Grote Meesters. Ook hebben we buiten landschappen geschilderd, en toen er een hittegolf voorbij kwam hebben we spontaan Chinese waaiers gemaakt voor wat verkoeling. Verder hebben we geboetseerd met gekleurd brooddeeg, keramieken bekers beschilderd, glas-in-lood raampjes gemaakt, verfschorten beschilderd en kartonnen mappen gemaakt waar alle schilderwerkjes in bewaard konden blijven. Overige onmisbare ingrediënten voor een geslaagde vakantie waren natuurlijk winkelen, zwemmen, eindeloos koffieleuten, liedjes zingen aan het kampvuur, (plaatjes)bingo spelen, veel te veel lekker eten en een bonte avond met disco. De week werd afgesloten met een heuse expositie waar warempel ook nog mensen op af kwamen.

Ik heb voor dit blog foto’s gekozen waar geen deelnemers herkenbaar op staan, omdat ik niet weet of ze daarmee zouden instemmen.

De inspiratiegids en diploma's die ik van tevoren maakte, en drie kettingen van zelfhardende poppenklei voor de zogenaamde 'Picasso's van de dag' (een roulerende eretitel voor gasten die dan de hele dag extra verwend werden).

Nep-glas-in-lood: met viltstift ingekleurde kleurplaten ingewreven met zonnebloemolie.

Een eigen interpretatie maken van beroemde werken van de Grote Meesters

Daar hangen ze, de Kleine en de Grote Meesters onder elkaar

Gewapend tegen de hittegolf met eigengemaakte waaiers

Bezoekers naar de eindexpositie lokken

De hele vakantieboerderij vol kunstwerken

Die week lag ik ’s nachts urenlang wakker, zo pal naast vier andere begeleiders en een zoemende airco. Daarom heb ik nu gekozen voor een vakantie op een locatie waar ik een eigen kamertje heb. Bovendien durfde ik dit jaar geen teken-&schildervakantie te kiezen, omdat ik me niet kon voorstellen dat dat weer zo leuk zou kunnen worden. Dat kan toch alleen maar een slap aftreksel worden van vorig jaar? Dan liever iets helemaal anders. In ieder geval een muziekvakantie dus. Lekker hossen op Frans Bauer!

3 opmerkingen:

 1. Superrrr leuk!!! RESPECT!!

  Goed vooruitzicht heb jij dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nog genoeg tijd om mijn repertoire aan levensliederen bij te spijkeren :)

   Verwijderen
 2. Klinkt echt geweldig! Fijn die herinneringen die je eraan overhoudt! Hopelijk maak je dit jaar ook zulke mooie herinneringen. Veel plezier in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...