zondag 18 maart 2012

Genoeg

Er was weer een boel te doen vandaag. In Amsterdam werd gedemonstreerd tegen megastallen, duizenden gelegenheidsvrijwilligers staken overal in Nederland de handen uit de mouwen tijdens NL Doet, en in Tilburg vond de landelijke Genoegdag plaats. Die dag wordt jaarlijks georganiseerd door de makers van Genoeg, het tijdschrift over duurzaam leven met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Elke twee maanden biedt het tijdschrift naar eigen zeggen ‘inspiratie en praktische informatie voor een creatiever leven met minder geld’. Op de Genoegdag krijg je dat in één dag over je heen geplempt. Genoeg denkvoer en praktijkvoorbeelden om weer een jaar vooruit te kunnen.


Een jaar geleden hadden we al kennisgemaakt met Annemiek van Deursen van het Consuminderhuis in Landgraaf. Op het eerste gezicht een doorsnee dame van middelbare leeftijd, met het bijbehorende provinciale uniform: brilmontuurtje, kort kapseltje en een oversized gewaad. Maar zodra ze met haar Limburgse tongval en droge humor begint te spreken, hangt de zaal aan haar lippen. Op de Genoegdag van vorig jaar hield ze een presentatie over moestuinieren. “Nou ja, dat zitten we dan maar even uit”, was toen onze eerste, nogal lauwe, reactie. Maar ze bracht haar verhaal zo met verve, dat na afloop de complete zaal (inclusief ondergetekende) per direct naar huis wilde hollen om ook een moestuin te beginnen. Het was bijna vechten om één van de door haar meegebrachte topinamboerknollen (huh watte??) te bemachtigen. Dit jaar lag de focus van haar presentatie op het Consuminderhuis waar zij de scepter zwaait, en waar minima met grote geldzorgen wordt geleerd om royaal te leven met weinig geld. Ze leren budgetteren, hergebruiken, gezond en goedkoop koken, moestuinieren en creatieve dingen maken, en krijgen gratis de spullen die ze nodig hebben. Maar bovenal vinden ze hun gevoel van eigenwaarde en levensvreugde terug.


Daarna was het de beurt aan Jeroen van Agt van OliNo, die eerst met wat verontrustende feiten kwam over het opraken van de mondiale olievoorraad, en vervolgde met een persoonlijk verhaal over hoe die schokkende ontdekking zijn manier van leven had beïnvloed. Van een grootafnemer van elektriciteit (13.000 kwu per jaar, waarvoor hij meer dan €3000 neertelde) veranderde hij in een bewuste gebruiker. Bovendien stapte hij over op het zelf opwekken van elektriciteit en warmte. Zijn huidige energieafname? 0 kwu!


De auteur van het boek ‘De Duurzaamheidsrevolutie’ stak daarna een hoopgevend verhaal af over de opmars van het duurzaamheidsdenken onder bedrijven, consumenten en investeerders. Af en toe blies daar een fagot tussendoor. Ik kon niet zo goed meer luisteren, omdat ik in mijn hoofd de voorgaande presentaties nog aan het herkauwen was.


Een kleine informatiemarkt met allerhande propagandamateriaal van organisaties op het gebied van duurzaamheid kon natuurlijk niet ontbreken. Tot mijn verbazing vond ik er zelfs het boek dat ik gisteren in mijn blog over veganisme noemde; het boek ‘Het beste voor de aarde’ dat zo’n grote impact op me had toen ik het als 18-jarige las. Ik had deze week gekeken of het misschien ergens te leen was of tweedehands te krijgen, omdat ik het graag nog eens nostalgisch wilde herlezen. Warempel, daar lag het gratis en voor niks, omdat de uitgeverij graag de ‘kadootjeseconomie’ in de praktijk wilde brengen.

Het praatje van Milieuridder Ray bleek vervallen te zijn en het afsluitende muzikale programma wilden we niet meer afwachten. Zoveel inspiratie en informatie... voor vandaag en de rest van het jaar vonden we het wel weer even genoeg.

Filmpje!

15 opmerkingen:

 1. Ohhh, dat was even volledig langs mij heen gegaan! *noteertinagendavoorvolgendjaar* Heel inspirerend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, dat klinkt als een fantastische dag! Ik had er ook wel bij willen zijn :)... lijkt me ook inspiratie genoeg om een jaar over te bloggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgend jaar organiseert Goedelieve Engbersen i.s.m. uitgeverij Genoeg weer een GENOEGDAG!Op zondag 17 maart, dan kun je ook weer vrij reizen (trein) met het boekenweekgeschenk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het eerste wat ik dacht bij het stukje over het consuminderhuis: WOW! dat er niet meer van dat soort huizen zijn! Het zou zoveel mensen kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. www.consuminderhuislandgraaf.nl. Ja geweldig, er zouden zoveel mensen en gemeenten bij gebaat zijn! Het achterliggende idee bij de presentatie was dat er meer mensen consuminderhuizen/-kringen zouden gaan opzetten in andere steden. Binnenkort wordt er wel eentje geopend in Brunssum, door een mevrouw die zelf door zo'n consuminderkring uit de sores geraakt is

   Verwijderen
 5. Hihi....."provinciale uniform"...... laat het die Limburgers maar niet horen! Zo loop ik er ook niet bij hoor, maar ja, ik ben dan ook import ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde niet specifiek de provincie Limburg, als ik in mijn herkomstprovincie Overijssel kom vallen de vele vrouwen met korte kapsels en een montuur me ook op. En op vakantie in Drenthe ook. Maar sorry, het was natuurlijk een te flauwe opmerking van me.

   Verwijderen
  2. En de Limburgse heeft het gelezen. Moeke uiterlijk provenciale uniform....ik zet ze steeds weer op het verkeerde been.....
   prachtig......
   Annemiek de provinciaal.....

   Verwijderen
  3. Dag Annemiek, het was niet mijn bedoeling om je belachelijk te maken hoor, ik ben een grote fan van je. Maar je had me inderdaad eerst op het verkeerde been gezet, omdat ik me niet kon voorstellen dat een presentatie over moestuinieren boeiend kon zijn. Inmiddels weet ik beter!

   Verwijderen
  4. Weet ik en het maakt niet uit. Heb het met humor gelezen...
   Mijn uiterlijk boeit me niet zoveel.....
   En zie deze reactie we meer......
   Iedereen zijn eigen feestje....
   Doeggggggg

   Annemiek

   Verwijderen
 6. Volgend jaar op de dag dat je gratis kunt reizen met boekenweekgeschenk.
  Dan ook met workshops en langere wandeling wellicht.

  Hier een evaluatie over de presentatie van de LANDELIJKE GENOEGDAG.
  Open de link en geniet........
  http://www.mobypicture.com/user/RadioMagnifiQue/view/12302988

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://www.renewable-energy-now.org/2012/03/vierde-landelijke-genoeg-dag-2012/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://www.youtube.com/watch?v=Jn7sDZEaAo8&feature=youtu.be
  laten we ons inzetten om meer consuminderhuizen te starten!
  Genoeghuizen.

  Ook zie ik graag hulp voor een leuk vlot iemand die snel kan typen en Annemiek kan helpen met al haar kennis te delen.

  Alsook is een tof filmpje in Landgraaf via crowdsourcing of iemand met tijd en goede camera en groen hart? Kennis delen zo belangrijk. Annemiek heeft al zoveel geleerd deze jaren, kennis die wij kunnen gebruiken. Mijn situatie, leven en talenten laten niet toe een consuminderhuis te stichten wel zet ik het graag mee op de kaart. Dat is dan mijn bijdrage ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het filmverslag heb ik inmiddels integraal onderaan mijn blogbericht geplakt. Ik moest wel lachen om het beginbeeld: "Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door.." en dan de namen van o.a. een goudhandelaar en een juwelier.
   Kunnen mensen die interesse hebben om Annemiek te helpen of om een consuminderhuis op te zetten contact opnemen met jou? Je zinnen over het filmpje snap ik niet helemaal, bedoel je dat er iemand gezocht wordt die een filmpje wil maken over het consuminderhuis in Landgraaf?

   Verwijderen
 9. Leuk verslag en leuke reacties....In 2010 en 2011 zijn we geweest..Van begin tot eind genoten. Vanwege de afstand Heerenveen -Tilburg. (toch wel een eindje treinen) besloten we vorig jaar naar de onkruidbeurs in utrecht te gaan. Echter deze keer in Amsterdam, ja, we zijn weer van de partij!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...