maandag 5 maart 2012

Openbare boekenkast


In de gezamenlijke ruimte van ons wooncomplex staat een boekenkast. Wie oude boeken kwijt wil zet ze er in, en wie zin heeft in een leuk boek haalt er iets uit. Ideaal, zo'n huisbibliotheek. Vandaag zat er niets van mijn gading tussen, maar ik heb zelf wel vier gelezen boeken gedoneerd.

Maar het kan nog leuker.


In 2010 woonde en werkte ik op wandelafstand van Überlingen, een sprookjesachtig Duits stadje aan de Bodensee. Vlak aan de boulevard in het stadscentrum stond, zomaar in de openlucht, een boekenkast. Je kon er gratis een boek uithalen, maar er ook zelf boeken inzetten. Op het bankje ernaast kon je je nieuwe aanwinst alvast inwijden.

En ja, het werkte echt! Ik ging er zelf regelmatig snuffelen, en vaak stonden er hele mooie boeken tussen. Zelfs puntgave kinderspelletjes vond ik er. De kinderen van de Camphill-gemeenschap waar ik werkte waren er dolblij mee, vooral Thomas met zijn doe- en leesboek over het heelal. Toen ik weer terugging naar Nederland heb ik een gedeelte van mijn boeken daar achtergelaten. In welke handen zouden die inmiddels beland zijn?

9 opmerkingen:

 1. Zeker leuk! Ik heb nog wel wat boeken voor je!

  Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk, het doet me meteen weer denken aan alle hostels die ik in Thailand heb mogen bezoeken. Daar kennen ze ook dit principe. Op deze manier ga je met 1 boek op vakantie en lees je er tientallen, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, wat leuk zo'n openbare bieb! Zo varieert het nog eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n kastje hebben ze bij mij op het werk. Je mag er uithalen, houden, terugbrengen en eigen boeken in zetten.
  Ideaal is dat! Heb hier geregeld leesboeken in de vakanties en daarna breng ik weer een berg terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dat is echt een tof idee zeg! Ik zou willen dat het ook met kleding kon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat soort dingen ook geweldig. Ben dan ook helemaal weg van bookcrossing, waarbij je boeken overal neer kunt leggen, als je ze op de site geregistreerd hebt. Met een beetje geluk krijg je dan nog een berichtje waar het boek gebleven is ook. En daarbij wordt ook vaak van zulke openbare boekenkasten gebruik gemaakt, er zijn zelfs hele boekenkasten (obcz's, official bookcrossing zones) voor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is toevallig, want precies in die tweede openbare boekenkast heb ik een paar Bookcrossing-boeken achtergelaten! Helaas, nooit een reactie gehad via de site.

   Verwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...