zondag 18 maart 2012

De bol is vol!


Precies twee maanden geleden schreef ik een blogbericht over de tassenbol. In de bol kunnen schone en overtallige tassen van thuis gedeponeerd worden. En klanten die een tasje nodig hebben, kunnen er gratis eentje uithalen. Dat scheelt een boel plastic afval!

Mijn Rotterdamse Jumbo-filiaal aan de Botervloot heeft een tassenbol staan. Maar helaas, een tweedehands tasje was er -tot vandaag- niet in te bekennen. De bol wordt door het personeel gevuld met spiksplinternieuwe, hagelwitte, snel scheurende wegwerptasjes. Juist het type tasjes dat de branchevereniging van supermarkten wil gaan afschaffen vanwege de grote milieubelasting. Vandaar dat ik me in januari iets voornam: die bol moest vol! Met gebruikte, maar nog schone en hele plastic tasjes.

Ik plaatste een oproep in het bewonersblad. Mijn partner-in-crime zamelde tasjes in van woongroepgenoten en collega’s.


Vandaag was het zo ver. Met de fietstassen en rugzak vol plastic tasjes vertrokken we naar de Jumbo. De witte wegwerptasjes waar de bol zoals gewoonlijk mee gevuld was viste ik eruit en stopte ik in een draagtas.


Onder het toeziend oog van nieuwsgierige klanten en caissières kon toen het vullen beginnen...En vol zat de bol! Toen ik een stapje achteruitzette om de bontgevulde bol te bewonderen, wierp een klein jongetje er meteen een verfrommelde kassabon in, klaarblijkelijk in de veronderstelling dat er een nieuwe afvalbak was geplaatst. Lekker dan.

De tas met witte zakjes leverde ik af bij de servicebalie, samen met een uitdraai van mijn ‘die bol moet vol!’-blogbericht. De caissière nam deze zonder blikken of blozen in ontvangst, alsof zoiets iedere dag gebeurde. Maar vijf minuten later, toen we nog even in de winkel liepen voor wat boodschapjes, hoorde ik haar vol vuur verhaal doen tegen een collega van de kaasafdeling. Een betoog waaruit ik de woorden "helemaal vol!" en "plastic tasjes!" opving.


Quasi-onopvallend postten we nog even bij de uitgang. Af en toe zagen we klanten een verbaasde blik op de bol werpen. Het moet een vreemde gewaarwording zijn, een bol waar altijd smetteloze nieuwe tasjes in gelegen hebben, nu zo vol met gekleurde oude tasjes. Maar al snel kwam er een groepje jongeren de deur uitgelopen met tasjes van de Aldi en de AH in de hand, waarvan we nog wisten dat die bovenop hadden gelegen. De bol is ingewijd!

19 opmerkingen:

 1. Met die witte tasjes ziet die bol er maar steriel uit, ´t is veul leuker zo met jullie tasjes,
  Fleurig, kleurig en een puik idee
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom maar een enkele keer bij de Jumbo, maar daar was het me ook al opgevallen dat ie vol zat met witte zakjes. Wat een goed plan dit, nu snappen andere mensen misschien ook wat wel de bedoeling is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh jammer, dan is dat dus niet typisch iets van deze Rotterdamse Jumbo. Misschien helpt het als je er eens wat tweedehands tasjes bovenop gooit? Ik ben benieuwd!
   Ik zal in ieder geval even een mailtje sturen naar de hoofdvestiging, om te schrijven dat ik de tassenbol een geweldig initiatief vind maar dat het zich op de huidige manier in de vingers snijdt. En nog even een linkje naar onze actie natuurlijk ;)

   Verwijderen
 3. goeie actie, zouden meer mensen moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ontzettend gaaf dat jullie dit hebben gedaan.
  Jullie mogen echt een beetje trots zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! Maar nog wel even dit: Ik spaar tasjes, heb een abonnement op Genoeg, doe zuinig met energie en toch heb ik ook 3000 varkens, en moet daarvan leven met man en 12 kinderen. Dus wees eens niet zo stellig in je opvattingen over varkens en varkensboeren, het kan wel eens anders liggen dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Alleen snapte ik de tweede helft niet helemaal, volgens mij heb ik nog nooit geschreven over varkens en varkensboeren. Ik ben dol op varkens. Zo dol dat ik ze nooit zou opeten, op dat punt zullen we van mening verschillen. Maar ik ben zeker niet van plan om anderen de les te lezen.

   Verwijderen
  2. Moeder van 12?? Volgens mij word je in de maling genomen.

   Verwijderen
 6. Interessante reactie op een nog interessanter blogje. Whihoehoehoe, ge-wel-dig wat een feest wederom om je blog te lezen. Ennuh, dat er geen lieve varkentjes opgegeten worden wil niet zeggen dat daarmee ook beweerd wordt dat varkensboeren niet kunnen consuminderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede actie! Ik zal er aan denken als ik weer tasjes over heb.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...