donderdag 19 januari 2012

Die bol moet vol!


Ik ben vergroeid met mijn rugzak. Een bevallig damestasje aan de arm mag dan wel wat vrouwelijker staan dan zo’n grote paarse pukkel op de rug, maar mijn voordeel is dat ik in winkels de aangeboden plastic draagtassen steevast kan weigeren.

Gezien de statistieken lijk ik een uitzondering te zijn. Meer dan 1,5 miljard plastic tasjes gaan er jaarlijks in Nederland over de toonbank. Bij de drogist, de bakker, de groenteman, de boekhandel, de kledingwinkel: overal krijg je bij aankoop van een product standaard een tasje mee. Ruim een miljard van die tasjes worden gratis weggegeven. Een half miljard worden er in supermarkten verkocht. Meestal belanden ze na eenmalig gebruik in de prullenbak of het keukenkastje. Bij de volgende aankoop nemen we dan zonder aarzelen weer een nieuw tasje aan.

Voor de gemaksmens of impulsieve koper zonder boodschappentas biedt een zogenaamde ‘tassenbol’ uitkomst. Schone en overtallige tassen van thuis kunnen er in gedeponeerd worden. En wie een tasje nodig heeft, kan er gratis eentje uit halen. De bol is al op 500 plekken in Nederland te vinden. Supermarktketen Jumbo loopt hierin voorop: een tassenbol, uitgevoerd in huisstijlkleuren, behoort tot de standaarduitrusting van elk filiaal. Op de bol prijkt de leus ‘Help mee, verminder CO2’.


Mijn Jumbo-filiaal aan de Botervloot heeft ook zo’n knalgele tassenbol staan. Inderdaad, gevuld met tasjes. Maar de Rotterdammers lijken het nog niet helemaal te snappen. De bol wordt namelijk door het personeel gevuld met spiksplinternieuwe, hagelwitte, snel scheurende wegwerptasjes. Juist het type tasjes dat de branchevereniging van supermarkten wil gaan afschaffen vanwege de grote milieubelasting. Een tweedehands tasje is nergens te bekennen.


“Niet meer van deze tijd”, noemde de caissière het, plastic tasjes hergebruiken. Mij lijkt het juist niet meer van deze tijd om wegwerptasjes aan te bieden, nu algemeen bekend is dat de aarde al dat plastic niet meer trekt. In sommige andere landen zijn de gratis supermarkttasjes al verboden. We weten dondersgoed dat de olievoorraad eindig is, CO2-uitstoot het klimaat verandert, en dat er uitgestrekte zeegebieden zijn met meer plasticdeeltjes dan plankton. Afijn, je kent de rampverhalen (en anders informeer ik je graag verder).


En dus plaatste ik gisteren een grote verzamelzak bij mijn voordeur. En een oproepje in het bewonersblad. Het doel: zoveel plastic tasjes vergaren dat ik die grote tassenbol bij de Jumbo tot de nok toe kan vullen. Die bol moet vol! De Jumbo zal ik dan vragen om als tegenprestatie de nieuwe witte wegwerptasjes te verwijderen. Wellicht gaat dan het ‘balletje’ rollen, en zwichten ook de Rotterdammers voor de tassenbol.

Al blijft er wat te zeggen voor een degelijke boodschappentas. Of een grote paarse rugzak.

Ik en mijn rugzak

3 opmerkingen:

 1. Ha, een hele goede actie van je. Hier in de kop van Noord-Holland zie ik nog niet zoveel tassenbollen, al meen ik er wel 1 in de Kringloopwinkel te hebben gezien. Helaas moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak voor kleine ( maar niet zo klein dat ik ze zo mee kan nemen ) boodschappen vaak een tas vergeet mee te nemen en dus een nieuwe koop. Voor mijn wekelijkse boodschappen heb ik trouwens wel altijd vaste tassen van huis mee( van die shoppers ) Maar de plastic tassen die ik voor die kleine boodschapjes tussendoor (helaas ) koop, spaar ik wel op ( gooi ze niet weg ) en ben me mede door jouw stukje ook bewust geworden dat ik die serie plastic ( schone ) tasjes dus morgen naar de kringloopwinkel ga brengen en in de bol ga stoppen. Thanks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super! En ook leuk dat je je als volger van mijn blog hebt aangemeld (ik dus ook bij die van jou)

   Verwijderen
 2. Oh, en natuurlijk het bewustzijn om gewoon altijd! een tas van huis mee te nemen voortaan!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...