zondag 29 januari 2012

Besparen op vaste lasten: Internet en telefoon

Vorig jaar februari verloor ik mijn baan. Natuurlijk ging ik naarstig op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten. Maar tegelijkertijd ben ik gaan uitvogelen hoe ik mijn vaste lasten kon terugschroeven. Inmiddels heb ik nieuwe tweedaagse baan met een vast inkomen van 700 euro per maand. Overige inkomsten zijn niet structureel. En weet je wat? Ik vind dat voorlopig helemaal prima.

Ik volg een aantal blogs op het gebied van consuminderen en besparen. Sommige van mijn eigen bloglezers zijn ook in die hoek te scharen. Veel bloggers bieden een openhartig en schaamteloos inkijkje in hun financiën. Van hele grote cijfers (torenhoge bankschulden en hypotheken) tot heel kleine cijfertjes (boodschappen-bonnetjes). Dat gaat mij een beetje te ver, maar ik wil jullie best laten gluren op sommige pagina's van mijn bankboekje.

In een paar afzonderlijke blogs zal ik vertellen hoe ik mijn vaste lasten succesvol heb teruggedrongen. Vandaag de beurt aan telefoon en internet.Internet

In november vorig jaar kreeg ik een nieuwe buurvrouw. Op mijn voorstel om internet te delen ging zij ging enthousiast in. Ik moest even investeren in een tweedehands draadloze router (rond de €30 via Marktplaats), maar nu betaal ik elke maand €10,44 in plaats van €20,44. Besparing: €10 per maand, oftewel €120 per jaar. [Update: later zijn er nog meer buren gaan meedelen en werd het bedrag nog lager]

Waar ik ook ben, mijn laptop geeft een waslijst van draadloze netwerkverbindingen weer. Waarom sluit iedereen een privé-abonnement af, als er al zoveel netwerken in de lucht zijn? Er valt vast meer te delen en aldus te besparen.


Vaste telefoon


Bij mijn Telfort-internetpakket hoorde ook een telefoonabonnement. Dat abonnement heb ik opgezegd. Het nummer heb ik laten porteren naar Budgetphone. Nu betaal ik €10 per jaar in plaats van €10 per maand. Een besparing van €110 euro op jaarbasis. De lijn is wat slechter, maar dat neem ik op de koop toe (of moet ik zeggen: op de besparing toe?). Ik bel bijna nooit, maar het is toch wel fijn om een vaste lijn te hebben. [Update: nadat ik een nieuwe modem kreeg is de lijn werkelijk perfect, dus het lag aan de modem en niet aan Budgetphone]

Beltegoed koop ik niet bij Budgetphone, maar bij Voipbuster. Ik bel niet via het Voipbusterprogrammaatje dat je kan downloaden, maar gewoon met mijn vaste telefoon. Je moet dan wel eerst wat modeminstellingen veranderen. De eerste 120 dagen na het inkopen van €10 beltegoed (excl. btw) bel ik gratis. Daarna betaal ik €0,023 per minuut naar vaste lijnen binnen Nederland, en nog veel minder als ik naar het buitenland bel. Met €10 tegoed doe ik zo wel driekwart jaar.

Op mijn computer heb ik ook het programmaatje 3CXPhone geïnstalleerd en dat gekoppeld aan mijn vaste nummer. Eigenlijk gebruik ik het nooit, maar in principe ben ik nu overal ter wereld op mijn 010-nummer bereikbaar. Mijn laptop rinkelt als er op mijn Rotterdamse nummer wordt gebeld.


Mobiele telefoon


Onlangs ben ik overgestapt van een sim-only abonnement bij T-Mobile voor 7,50 naar een soortgelijk abonnement bij Holland Nieuwe van 4,50. Een bescheiden maandelijkse besparing van €3. Het overstappen kostte €10, maar dat heb ik er in 3,5 maanden uit. Nu pleit ik er niet voor dat jullie allemaal dat abonnement nemen, want dat is vooral afgestemd op mijn bel- en sms-profiel. Rondneuzen naar abonnementen die gunstiger zijn dan je huidige is wel een tip. Helaas is het lastig om door de bomen het bos te zien en addertjes onder het gras meteen te ontdekken.

En mijn mobiele telefoon? In januari moest ik afstand doen van mijn blauwe Postbanktelefoon uit 2001 die nu toch echt de geest gegeven had. Nu gebruik ik een geërfde tweedehands Nokia. Voor mij geen internet, ping, tomtom en magnetron-functies. Bellen en sms-en, dat is genoeg. En €4,50 per maand, daar red ik het prima mee.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind die openhartigheid over de financiën wel grappig, maar verder dan mijn huishoudbudget wil ik er ook niet in mee gaan. En zelfs dat vind ik al heel wat. Maar ik zit hier betrekkelijk anoniem te zijn, dus vooruit. Met mijn vorige telefoon heb ik zeven jaar gedaan voor hij van ellende uit elkaar viel, jij bent de eerste waarvan ik hoor dat ik ben overtroffen. Zouden er mensen zijn die er nog langer meedoen of hebben gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Te gek!
  Zo ben ik overgestapt op een nieuwe energieleverancier, mijn rechtsbijstandverzekering opgezegd, mijn tv opgezegd, ook mijn telefoon teruggezet naar sim only en dit alles geeft een besparing van 15+17.50+15+15 = 62,50 per maand = 750 euro per jaar!
  Lang leve minimalisme!

  Overigens kan ik ook heel goed leven van 850,- en alles doen wat ik leuk vind om te doen (gitaarlessen en een klimabonnement en af en toe lekker uit eten...)

  Kwestie van prioriteiten stellen.

  Mijn telefoon doet het nu 6 jaar en ik heb onlangs hetzelfde model via marktplaats besteld. Ik boycot smart-phones... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Update 7 feb 2012: Denk drie keer na voor je je modem reset, want dan mag je vervolgens alle instellingen voor Budgetphone en Voipbuster weer opnieuw uitpuzzelen en invoeren! Maar: ik ben wel trots op mezelf dat me dat zonder hulp is gelukt. En nu kan ik eventuele geïnteresseerden die dat rommelen aan de modem maar lastig vinden beter adviseren.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...