donderdag 12 april 2012

Give away: Kies je boek (gesloten)


Ik hou van boeken over experimenten. Mensen die een paar maanden of langer een andere manier van leven uitproberen. Groener, zuiniger, avontuurlijker, creatiever en bewuster. Een doorleefd persoonlijk verhaal zegt mij zoveel meer dan een dik boek vol theorieën, feiten en filosofieën. De succesverhalen zijn meestal enorm inspirerend, maar niet compleet zonder een beschrijving van de vele hobbels die onderweg op de loer lagen. Vooral als die met de nodige humor en zelfspot beschreven worden.

Een paar van die boeken ga ik nu weggeven. Helemaal gratis en voor niks. Ja mensen, komt dat zien, komt dat zien, het zijn weer de Doldwaze Dagen bij Roerend Goed! Eh, nou ja, je moet er wel wat voor doen, namelijk even aangeven op welke van de onderstaande drie boeken je een kans zou willen maken. Voor meerdere boeken meeloten mag ook. Op vrijdag 20 april* ga ik lootjes trekken en maak ik de winnaars bekend.

Welke boeken zijn het dan? Ten eerste een boek van een man die een half jaar lang alleen nog maar 'ja' zegt op elk voorstel of verzoek. Zijn saaie en doelloze leven komt volledig op de kop te staan. Hij vindt zijn levenslust terug en vindt (en verliest en hervindt) de liefde van zijn leven. Het tweede is het verhaal van een vrouw die besluit al haar bezittingen weg te geven en een jaar lang zonder geld te leven. Dat bevalt zo goed, dat ze die levensstijl niet meer opgeeft. Het derde is een boek van een vrouw die zich een jaar lang wijdt aan het vergroten van haar geluksgevoel.

Een uitgebreidere beschrijving:

WEGGEEFBOEK 1
'Yes man' van Danny Wallace

Danny Wallace zei te vaak nee. Nee tegen zijn vrienden en nee tegen zichzelf. Hij werd gedumpt door zijn vriendin en zijn leven was saai en doelloos. Maar dat verandert als een mysterieuze man naast hem in de bus drie magische woorden tegen hem zegt: zeg vaker ja. Danny besluit een halfjaar lang alleen nog maar ja te zeggen - ongeacht waarop. In de maanden die volgen wint hij 25.000 pond, wordt hij vredesactivist en lid van een beweging die gelooft dat marsmannetjes de piramides hebben gebouwd, koopt hij een lelijk mintgroen autootje, veroorzaakt hij een vechtpartij in een kroeg ("Are you looking at my girlfriend?" "Eh... Yes?") en verliest hij weer 25.000 pond.

Danny Wallace is mijn favoriete Britse schrijver. Hij verzint steeds weer de meest mallote ‘stupid boys projects’ waar hij vervolgens een boek over schrijft. Inhoudelijk is dit zijn sterkste boek, filosofisch en dolkomisch tegelijkertijd. Hollywood is met het idee aan de haal gegaan en maakte er de film ‘Yes Man’ met Jim Carrey van, maar dat flauwe en oppervlakkige Amerikaanse verhaaltje lijkt in niets op dit boek. Natuurlijk is de conclusie niet dat je voortaan overal ja op moet zeggen, maar Danny vraagt je wel om stil te staan bij keren dat je ja had kunnen zeggen en hoe je leven dan had kunnen verlopen.

WEGGEEFBOEK 2
‘Rijk leven zonder geld’ (Das Sterntalerexperiment) van Heidemarie Schwermer

Achterflaptekst: In mei 1996 besluit Heidemarie Schwermer, de auteur van dit boek, haar leven en met name haar levensomstandigheden grondig te veranderen. Geïnspireerd door het sprookje van Grimm, ‘de Sterrendaalders’ (1815), waarin een heel arm meisje in de letterlijke zin van het woord haar laatste en enige bezit, namelijk haar hemdje weggeeft, begint Heidemarie haar eigen ‘Sterrendaalder-experiment’. Ze doet afstand van al haar bezittingen inclusief haar huis, meubels en verzekeringen, enz. en begint een leven volgens het motto: ‘Niets meer hebben en veel zijn’. Deze nieuwe levensvisie stelt het gangbare waardeconcept ernstig op de proef. Als ze iets nodig heeft, bereikt ze dit op basis van ruilen: om aan brood te komen, werkt ze bij een bakker en om een dak boven haar hoofd te hebben, past ze op huizen als de bewoners weg zijn. Na vier jaar concludeert ze: "Ik ben rijker dan ik ooit was."

Heidemarie Schwermer droomt van een wereld waarin mensen met elkaar ruilen en delen. Ze besluit om niet lukraak haar visie te gaan verkondigen, maar om haar ideaal zelf in de praktijk uit te testen. Er valt heus het een en ander af te dingen op haar filosofieen, maar dat ze dit radicale experiment aanging vind ik hartstikke stoer. De Nederlandse vertaling doet wat oubollig aan, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die het boek met plezier zullen lezen en er door aan het denken gezet worden.

WEGGEEFBOEK 3
'Het geluk project' (The happiness project) van Gretchen Rubin

Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou moeten zijn. Ze besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Na 12 maanden hoopt ze antwoord te kunnen geven op de vraag: Heb je je geluk in eigen hand?

Een inspirerend boek dat uitnodigt om zelf ook zo’n geluksproject te starten. Rubin leest zich eerst suf over wat geleerden en religies over geluk hebben geschreven, en vertaalt die wijsheden vervolgens heel praktisch naar haar eigen leven. Elke kalendermaand concentreert ze zich op een ander levensgebied. Ze gaat hardlopen, ruimt haar huis radicaal op, begint een blog, geeft toe aan haar passie voor kinderboeken, neemt haar relaties en vriendschappen onder de loep, gaat blauwe vogeltjes verzamelen, en leert mediteren en tekenen. Rubin laat zien hoe kleine veranderingen in gedrag en gedachten je gelukkiger kunnen maken.

Verdere boekentips

Er bestaan nog veel meer inspirerende persoonlijke verslagen van mensen die levensexperimenten aangegaan zijn. Hieronder een paar boekentips.

‘Leven voor een habbekrats’ van Kath Kelly
De Britse Kath Kelly gaat de uitdaging aan en bewijst dat het mogelijk is om een jaar te leven voor nog geen tien euro per week. Kath Kelly was volkomen platzak. Eigenlijk vond ze dat helemaal niet zo erg, aangezien al haar vrienden net zo blut waren als zij, maar er was wel die ene goede reden om voor te sparen: de trouwdag van haar broer Kenny. Laat op de avond, met vrienden in de kroeg, nam ze een overhaaste beslissing: de daaropvolgende twaalf maanden zou ze leven van niet meer dan tien euro per week. In twaalf hilarische hoofdstukken vertelt Kath Kelly hoe op elke cent letten haar een heel andere kant liet zien van haarzelf en iedereen om haar heen. Gedurende haar 'bespaarjaar' ontdekt ze dat hebzucht en verspilling mensen – om nog maar te zwijgen van de aarde – behoorlijk in de problemen kunnen brengen, maar dat je een hele hoop lol kunt beleven voor een habbekrats.

‘The story of my experiments with truth’ van Mohandas K. Gandhi

De autobiografie van Gandhi. We kennen Gandhi als de Indier die geweldloosheid predikte en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid leidde. Maar deze Gandhi heeft een lange weg afgelegd voor hij tot deze uitgekristalliseerde denkbeelden kwam en hij deze kon omzetten in daden. In zijn autobiografie vertelt hij openhartig over zijn spirituele en morele experimenten en zijn eigen innerlijke worstelingen om te komen tot een leven in ‘waarheid’. In het Nederlands verschenen als 'Het verhaal van mijn experimenten met de Waarheid'.

‘No impact man’ van Colin Beavan

Beavan gooit radicaal het roer om. Hij wil ervaren hoe het is om klimaatneutraal te leven in New York. Zonder tv, zonder plastic, zonder toiletpapier te gebruiken. Kortom niets te doen wat belastend is voor het milieu. Wat betekent dat voor zijn levensstijl? Zijn vrouw is aan haar creditcard verknocht. Lukt het hem haar te overtuigen mee te doen? En wat doen ze met de luiers van hun eenjarige dochter? Hoe verplaatsen ze zich zonder auto? Hoe legt hij zijn moeder uit dat hij niet op bezoek komt met de Kerst omdat hij niet wil vliegen?

Als jullie nog leestips voor mij hebben dan hoor ik die ook graag!

* Er stond eerst: vrijdag 27 april, maar dat vind ik bij nader inzien een absurd lange periode nu er na 1 dag al 20 mensen willen meedoen

29 opmerkingen:

 1. Wat leuk al die boekentips. Leven voor een habbekrats en een rijk leven zonder geld heb ik ook gelezen, inspirerende boeken. Heb echt bewondering voor deze mensen! Ik doe graag mee voor boek 3, die staat namelijk al heel lang op mijn leesverlanglijstje :) Super zeg, dat je deze boeken weg gaat geven, wat een leuk initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe graag mee voor boek 2, dat lijkt me voor ons nu een handig boek. Voor boekentips kun je even op mijn blog op de boekenpagina kijken. Die zal ik binnenkort weer even bijwerken want een dag niet gelezen is een dag niet geleefd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je boeken gaat weggeven!Ik doe graag mee voor boek 3.Dat lijkt me een super boek.Groetjes kreeftje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marije!
  Ik zou graag mee willen doen voor boek 2 of 3! Één van de twee dus, het lot beslist of dat ook gebeurt natuurlijk. :)
  Liefs van de buurvrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh wat leuk!!
  Ik heb de film no impact man gezien en ook heidi's "living without money", de film nav het boek. Beide erg goed!

  Omdat ik zelf al een experiment al a boek 3 aan het doen ben en van boek 2 de film heb gezien, doe ik graag mee voor boek 1 :-) Ja, zelfs ondanks dat ik laatst een boek van je heb gekregen ;-). En daarna geef ik 'm gewoon weer door.

  Leuk weer marije!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke boeken heb je uitgezocht om weg te geven :-) Ik waag graag een gokje voor boek 2. Die staat al een tijdje op mijn leesverlanglijstje, maar is altijd al uitgeleend als ik bij de bieb ernaar loop te zoeken.
  Groetjes, Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, volgens mij is Danny Wallace ook een van de hoofdpersonen uit het boek Heet jij ook Dave Gorman? Ook zo grappig. Gaan ze naar allerlei uithoeken van de wereld om mensen te vinden die Dave Gorman heten :)

  Leuke givvewee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat is em!
   En ook degene die zijn eigen cult oprichtte van mensen die elke vrijdag een 'random act of kindness' verrichten (Join me). En die zijn basisschoolvriendjes weer opzocht om te kijken hoe zij met hun dertigzijn omgaan (Friends like these). En die zijn eigen land stichtte (How to start your own country). Geweldig!

   Verwijderen
 8. Wat vond je van no impact man? Ik vond het indrukwekkend en heel inspirerend!

  Ik zou ook graag meedoen voor boek 2!

  Tip is (misschien) nog 'ik ging weg bij microsoft om de wereld te verbeteren', maar ik heb zelf nog maar 5 bladzijdes gelezen en kan er dus niets over zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. No impact man: een boek dat je zeker aan het denken zet over allerlei vanzelfsprekende handelingen. Wel jammer dat al die cijfers zo Amerikaans zijn. Mijn vriend was zo gegrepen door de feiten over plastic, dat hij per direct besloot om wegwerkplastic uit zijn leven te bannen. Dat valt nog niet mee.
   Laat je binnenkort weten hoe het boek dat je aan het lezen bent bevallen is?

   Verwijderen
 9. Leuke aktie! Sommige boeken ken ik al, maar boek 1 lijkt me echt heel leuk en leerzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, wat leuk en spannend. Ik doe graag mee voor boek 3!
  De buitenkant alleen is al leuk:)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk! Ik kan niet kiezen... Mag ik voor alledrie meedoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Even zelf slaapmaatje Ellen in het rijtje zetten, anders ga ik haar geheid vergeten. Voor boek 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mag ik meedoen voor boek 1? Dat lijkt me voor mij een zeer leerzame, die soms moeilijk ja zegt.
  marga

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O, ik ga voor boek 1, want ik heb wel zin om ja te zeggen tegen wat dan ook! Beetje leven in de brouwerij kan geen kwaad! groeten uit soms een beetje saai Zeeland

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Marije, dat is een prachtig idee, moet ik ook eens doen als ik boeken op ga ruimen. Ik geef ze eigenlijk altijd aan iemand voor de rommelmarkt. Lieve groeten, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oh wat een leuk idee!! mag ik mee doen voor boek 2, dat wil ik nog steeds een keer lezen.
  No impact man heb ik zelf en ik vond het een super boek, echt een die je aan het denken zet..
  helaas lukt het me nog steeds niet om zelf al het plastic uit mijn leven te bannen :-(
  groetjes uit zoetermeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een super leuke actie. Een leuk idee ook. Ik heb 'Het geluk project' al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, dus ik doe dolgraag mee met de actie.
  Boek 2 lijkt me ook heel leuk, maar boek 3 staat al zo lang op mijn lijstje! :)
  Succes met kiezen, want ik zie dat je al heel wat aanmeldingen hebt haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tjonge zeg, jij maakt het moeilijk kiezen!
  Maar dan ga ik voor....... boek 2.
  Wat een geweldig leuke weggeef-actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuke actie!! Als ik mag kiezen ga ik voor boek 2. Lijkt me interessant om te lezen!

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ga het er tóch weer een keertje op wagen, ik wil graag meedingen! Boek 2 en drie lijken me super inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Op de valreep besloten toch maar mee te doen, omdat het me leuke en interessante boeken lijken! 1,2 of 3? Laat het lot maar beslissen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Toen je berichtje binnenkwam was ik net op je blog aan het rondsneupen. Zat je filmpje te kijken over Camphill in een of andere scandinavische taal. ga je daar werken? Ik heb zelf in 2010 een half jaar meegewerkt op een Camphill aan de Duitse Bodensee, met kinderen en jongeren.

   Verwijderen
 22. Mag ik op de valreep nog mee doen? Yes man lijkt me een geweldig boek.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...