donderdag 19 april 2012

Groene gadgets II: Energiemeter


De cursusleidster sleepte een koffer aan. Deze bleek vol te zitten met milieu- en budgetvriendelijke gadgets, die werden verdeeld onder de twintig deelnemers van de energiebesparingscursus OpZuinig. De opdracht: het voorwerp thuis uitproberen en de week erna vertellen over onze ervaringen.

Een opwindradio, een telefoonoplader op zonne-energie, waterbespaarders voor in de kraan, wasnoten, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop en een fles ecologische toiletreiniger. Stuk voor stuk vonden ze nieuwe, al dan niet tijdelijke, eigenaren. Ik stak mijn vinger hebberig in de lucht toen er een energiemeter uit de koffer opdook, een meetinstrument dat precies aangeeft hoeveel energie een apparaat verbruikt. Ik zag mijn kans schoon om eens te meten wat mijn immer knipperende modem en router me eigenlijk kosten. Ik deel mijn internetabonnement met twee buurvrouwen, en splits het abonnementsgeld netjes in drieën, maar vraag geen bijdrage in de elektriciteitskosten. Is dat wel of niet terecht?

Een euro of 13 a 14 bleken de modem en router me jaarlijks te kosten aan stroom. Daar ga ik dan maar af en toe een bakje koffie voor halen bij de buuf.


Schokkender waren mijn metingen van sluipverbruik. Dat opladers en adapters waar geen apparaten aanliggen stroom verbruiken als je ze in het stopcontact laat zitten, had ik al wel vermoed (en inderdaad hoor). En dat apparaten op de stand-by stand flink stroom staan te vreten, wist ik ook al wel. Een gemiddeld gezin schijnt 50 euro per jaar te kunnen besparen door apparaten niet op stand-by te zetten, maar helemaal uit te doen.

Alleen heb ik altijd een ander idee gehad bij dat ‘helemaal uit doen’. Gewoon de aan/uit-knop indrukken toch? Als ik dat bij mijn stereo, mijn geluidsboxjes en mijn printer doe, zijn alle lampjes uit en geven ze geen enkel teken van leven meer. Het was dan ook bizar om te ontdekken dat ze dan tóch stroom aan het vreten zijn. De geluidsboxjes die ik soms op mijn laptop aansluit bijvoorbeeld. Als ze uitstaan, maar de stekker nog wel in het stopcontact zit, blijken ze 1,5 watt te verbruiken. Bijna net zoveel als wanneer ze aanstaan, want dan verbruiken ze 2,0 watt.

Ze lijken hartstikke uit, maar op deze foto staan ze dus gewoon stroom te zuigen

Voortaan meteen na gebruik de stekker eruit trekken dus. Of een stand-by killer ertussen plaatsen. Komt de stekkerdoos met aan/uit-knop die ik gisteren van Collusie kreeg meteen mooi van pas.

Onderstaande strip maakte mijn lief voor de Bespaartest van Milieucentraal en het Nibud. Klik op de link voor de andere strips, waaronder eentje over sluipverbruik.

8 opmerkingen:

 1. Dus toch! Ik keek mijn man laatst heel ongelovig aan toen hij zei dat een computer die uit staat nog steeds stroom verbruikt. En ook een lcd-tv doet dat blijkbaar. Ook hier steeds meer aan-uit-schakelaars ertussen. Ik baal alleen nog steeds van die lampjes die ze dan weer op zo'n schakelaar moeten zetten. Want die gebruikt ook weer stroom als ie aan staat. Grrr....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik trek gewoon overal de stekker uit als ik het niet gebruik. Meteen resultaat en je hoeft er niks extra's voor te kopen. Hé die stripjes ken ik, wat leuk dat jouw lief die maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wist ik niet dat apparaten in een stopcontact evengoed nog stroom verbruiken als ze uit staan. Leuke stripjes maakt jouw lief :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig niet alle apparaten hoor, maar het is toch handig om te weten welke wel, en welke niet

   Verwijderen
 4. Lijkt me heel handig zo'n energiemeter. Dat apparaten toch stroom verbruiken als ze uitgeschakeld zijn had ik al eens gehoord. Nu weet ik het zeker en ga vaker de stekker uit de pc, TV en koffieapparaat e.d halen. Leuke stripjes inderdaad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou er ook wel eentje willen gebruiken, zo tijdelijk. Maar ik merk wel het verschil in verbruik nu ik overal zover als mogelijk de stekkers uittrek. Ookal gebruiken ze dan misschien geen stroom als de stekker er wel in zit, ik weet niet welk apparaat wel en welke niet. Dus als ik er bij kan en het kan geen kwaad: de stekker eruit. Mijn elektrische kookplaat is een aparte groep in de meterkast dus die gaat dan in de meterkast echt uit. Sinds ik er echt een stuk fanatieker in ben geworden, scheelt het me zeker 1 tot 2 KWH per week, van wat ik nu snel kan zien. En zoveel elektra hebben we niet eens in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig stripje.
  Zo'n energiemeter lijkt mij ook wel wat. Kun je die ook bij de Hema halen denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi stripje, leuk om te weten dat je liefje deze maakt.
  Interessant verhaaltje maar dat wist ik gelukkig al, maar je hebt dit bij anderen nog even onder de aandacht gebracht. Het is wel vervelend altijd stekker in en stekker uit en af en toe vergeet ik het helaas, maar het is wel iedereen aan te raden. Fijn weekend, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...