woensdag 18 april 2012

Groene gadgets I: Energiebespaartas


Een vriend van me werkt voor stichting Collusie. Hij bezoekt mensen thuis, neemt hun energieverbruik onder de loep, geeft wat toegespitste tips en deelt dan een goodiebag met milieuvriendelijke gadgets uit. Het energieadviesproject mikte oorspronkelijk op minima, maar sinds kort wordt er ook huis-aan-huis gecolporteerd. Het is mij een raadsel uit welk subsidiepotje dit allemaal komt, maar ik pikte er graag een graantje van mee. Ik snorde mijn jaarnota's alvast op.

Vandaag was de grote dag. In zijn rol van energieadviseur kwam de vriend naast me op de bank zitten en vulden we een formulier in over mijn verbruik en mijn apparaten. Met een jaarverbruik van 653 kWh en 0 m3 gas (warm water en verwarming zijn hier centraal geregeld) bleek er bij mij weinig eer te behalen, maar ik weet nu wel dat ik eigenlijk het ijzerwerk aan de achterkant van mijn koelkast moet schoonhouden zodat de warmte beter afgevoerd kan worden. Heel nuttig.

Gratis en voor niks kreeg ik een biologischafbreekbaretas met daarin drie spaarlampen, een stekkerdoos met stand-by killer, een setje waterbespaarders voor in de kraan, een tijdschakelaar, radiatorwarmtemeetstickers en een waaier met besparingstips. De thermometer voor de koelkast en diepvries bleek per ongeluk niet ingepakt te zijn. Ook heb ik nu een formulier waarmee ik op het kantoor van de stichting gratis een rol geavanceerde radiatorfolie en een spaardouchekop (die wat minder die-hard is dan deze) kan afhalen. De gratis brievenbusborstel, dorpelstrip en tochtband sloeg ik af. Ik moest ook niet té hebberig lijken (hum).

Stichting Collusie zit op meerdere plekken in Nederland. Je kan hier kijken of er in jouw stad of dorp misschien ook zo’n energieproject draait.


Deze week heb ik ook een zakje wasnoten en een energiemeter mogen testen voor de cursus Opzuinig van het Rotterdams Milieucentrum. Na afloop van die cursus krijg ik een certificaat Milieucoach en kan ik zelf voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. De testresultaten van die gadgets bewaren we, heel zuinig, voor een volgend blog.

5 opmerkingen:

 1. Ow leuke graties dingen zeg! Leuk zo'n advies. Ik dacht best goed bezig te zijn met energie. Maar de meter van vriezer... eehhh... 's kijken of ik dat ergens te zien is ;)

  Ben benieuwd naar de resultaten natuurlijk ;)Je maakt me nieuwsgierig;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De koelkast hoort tussen de 4 en de 7 graden te zijn, en de vriezer -18 tot -20. Als ze kouder zijn, kost dat onnodig veel energie. Staan ze warmer afgesteld, dan bederft je voedsel sneller.

   Verwijderen
 2. cool zeg: milieucoach!
  Je roeping heb je gevonden dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha nee hoor, stelt niet zo veel voor, gratis cursus van drie avonden

   Verwijderen
 3. Die dingetjes voor in de kraan heb ik ook geplaatst laatst. Ik merk het heel erg aan de watermeter; blij! Wij hebben nog niet zo'n die-hard douchekop als jij, hubby keek nogal bedenkelijk erbij. Hij laat me heel erg m'n gang gaan maar soms gaat de vuist op tafel, zoals bij sojamelk en die douchekop dus ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...