maandag 23 april 2012

Guerrilla klaprozen

Earth Day was het vandaag, en daarom vonden er in Nederland allerlei guerrilla gardening acties plaats. Oftewel: planten en bloemetjes neerzetten in de openbare ruimte. Bermen, braakliggende terreinen en lege bloembakken veranderen zo in kleurrijke en soms eetbare openbare tuintjes. Ik koos voor klaprozen. Lekker vrolijk en opvallend.


Guerrilla klaprozen zaaien, een handleiding. Een pakje gewone rode klaprozen kopen, plus een pakje doorgefokte klaprozen in verschillende kleuren en formaten. Er een bevallig poseerhoofd bij trekken en een foto nemen. Het verdere camerawerk overlaten aan een fotograaf die buiten beeld wenst te blijven. Schoenen aan, jas aan, flesje water en een mes mee.


O ja, en een bloemetjesbloes aan om geheel in stijl te blijven...


Speuren naar kale bermen en verwaarloosde grasveldjes...


Met een vergrootglas naar de zaadjes zoeken...


Een gaatje boren met het mes en daar wat zaadjes ingooien...


Of gewoon wat zaadjes in het rond strooien...


Een beetje water erbij...


Verder zoeken naar plekjes die opgefleurd mogen worden...


Het achterwerk op de foto laten zetten...


Tenslotte nog wat mal doen naar de camera. En dan geduldig twee maandjes wachten of de bloemetjes zich laten zien...

Op dinsdag 1 mei is het internationale Sunflower Day. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaden, zodat er deze zomer op de meest onverwachte plekken zonnebloemen op zullen duiken. Ik ga alvast wat pitten inslaan. Wie doet er mee?

14 opmerkingen:

 1. Ha, leuke actie! Ik zie de mensen achter hun ramen al een beetje kijken: hey, moet je es kijken buiten...wat doet die nou?

  De klaprozen zijn van de Hema (heb ik gisteren ook gehaald). Voor zonnebloemen zie hier: http://www.hetkanwel.net/2012/04/18/1-mei-guerilla-actie-met-gratis-zonnebloemen-helpt-stadse-bijen/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de link! Ik heb www.zonnebloem.nl toegevoegd aan mijn stukje. De gratis zonnebloemzaden die je via de site aan kon vragen zijn helaas al op. Of eigenlijk is dat juist een goed teken!

   Verwijderen
 2. Oh cool! Ik heb nog een busje met allerlei zonnebloemvarianten, die kan ik wel eens her & der gaan verspreiden. De schoffeldienst komt hier toch maar twee maal per jaar.

  Heel leuk dat je dit hebt gedaan! Hoop dat het ook lekker gaat bloeien. Twee jaar terug heb ik hier vlakbij ook van alles gezaaid maar ik denk dat vooral de mussen er blij mee waren want ik heb geen bloempje gezien, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik liep giisteren in het bos en had ook gedacht aan guerilla gardening! Cool. Je kunt ook "bommetjes maken met meststof, dan hoef je ze vanaf je fiets alleen maar neer te gooien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde heeeeel graag die 'seedbombs' maken, maar kon vrijdag in het uurtje dat ik in de stad was geen compost vinden. Kleipoeder heb ik ook niet, maar nog wel een boel natuurklei, daar wilde ik het mee proberen. Gaat binnenkort zeker gebeuren! Dacht er zelfs aan om het als activiteit hier in mijn woongebouw aan te bieden. Lekker zaadgranaten kleien. Heb jij het al wel eens gedaan?

   Verwijderen
 4. Ik wil wel meedoen maar er wordt hier fanatiek gemaaid en gesproeid....langs de voetpaden is het gras geel van het gif. Ik hoop dat de zaadjes uitgroeien to vrolijke klaprozen! En wie weet vind ik nog een plekje waar ik wat zaadjes neer kan strooien. Ik moet wel lachen om je foto's zeg, lekker melig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie actie en klaprozen zijn prachtig. Ik hoop dat ze het gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik ben benieuwd hoe fleurig het straks wordt bij jullie daar.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Te gek!
  Zoals je misschien gezien hebt, hebben we hier in de straat sinds kort mooie geveltuintjes, gekregen van de gemeente! Alleen die klimop wil maar niet :(
  Het ligt er heel erg aan waar je zulke spontane bloemen plant.
  Mensen hadden afgelopen zomer een prachtige wilde bloemen'tuin' aangelegd rond de bomen hier in de straat, we genoten er met volle teugen van. Korenbloemetjes, klaprozen... er zat van alles bij. Op een dag had de plantsoendienst alles er uit getrokken. Toen ik daar wat van zei, was het 'we moeten het onkruid weghalen'. Terwijl het helemaal geen onkruid was. :( Die mensen krijgen simpelweg de opdracht om de hele straat weer 'schoon' te maken en denken verder niet na. Daarom zou ik niet zo goed weten waar ik zo'n guerilla-actie zou kunnen doen....
  En ik vind het juist zo super!!! Ik hoop dat jouw bloemen snel mooi groot zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was dit weekend in Haarlem en heb het daar gedaan. Erg veel groen in de buurt daar, maar ik weet niet hoe vaak het platgemaaid wordt. Jullie geveltuintjes zijn leuk! Ik herinner me de mooie bloempjes bij jullie bomen. Wat erg dat die zomaar zijn weggevaagd. Inderdaad een lastige vraag, waar we in de Agniesebuurt kunnen zaaien(behalve dan op ons tussenpleintje waar een moestuintjesproject draait)... Het gras aan de Noordsingel, of wordt dat ook te vaak gemaaid?

   Verwijderen
 8. Ja, dat was een leuke actie. Op de Nieuwe Binnenweg zijn heel veel stokrozen geplaatst. Leuk ook van de zonnebloemdag op 1 mei. Ik zal er aan meedoen.
  Groetjes, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas, de zonnebloem zaadjes waren al op. Ik heb voor 2 dagen de link van Suzanne gebruikt. Marije een fijne dag wens ik je, Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Marije, Hartelijk dank voor het boek dat ik won en dat je in zo'n leuk versierde envelop verstuurde met een lief kaartje erbij dat het een echt kado, werd!
  Ik hoop er weer vrolijker gedachten van te krijgen dan uit het scootfeuilleton blijken. Jouw glimlach komt dus precies op het goede moment!!!!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super leuk! Ik heb bij mij in de buurt al enkele zonnebloempitten 'gedropt' en de eerste kleine plantjes zijn al opgekomen! Iedereen zou dit moeten doen, de wereld zou echt veel vrolijker en fleuriger zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...