zondag 4 maart 2012

Bloed, zweet en Google

Altijd erg vermakelijk om te zien op wat voor Google-zoektermen mensen op mijn blog terecht komen. ‘Bruine jood’, ‘adukibonen smakeloos’, ‘door schuldeisers belaagd’, ‘gefeliciteerd snippers’, ‘voipbuster uwv’, om maar wat recente zoektermen te noemen. Vandaag stond daar tussen ‘bloed zweet en luxeproblemen’. Ik kan me niet herinneren ooit over bloed of zweet of luxeproblemen geschreven te hebben. Maar goed, zo’n aparte woordcombinatie, daar moest ik zelf ook maar eens op Googlen.

Het bleek te gaan om een nieuw programma van de BNN. Wat jullie vast allemaal al wel kenden, maar ik toevallig nog niet. Het programma stelt de vraag: zou je je consumptiepatroon aanpassen als je weet onder welke omstandigheden de dingen die je koopt geproduceerd worden? Zes jongeren, productjes van onze welvaartsmaatschappij, worden naar Ethiopië en Bangladesh gestuurd. Daar gaan ze voor een schamel loontje aan de slag in de fabrieken en op de plantages waar onze luxegoederen hun oorsprong vinden. Ik heb meteen via Uitzendinggemist de eerste drie afleveringen afgewerkt. Daarin worden de jongeren in Ethiopië achtereenvolgens aan het werk gezet in een goudmijn, op een koffieplantage en in een leerlooierij. Het geld voor hun maaltijden en onderkomen moeten ze zelf bijeensprokkelen, en dat blijkt nog niet mee te vallen.


Ze komen hard binnen, die uitzendingen. Ergens weten we het wel, dat kinderhandjes onze kleding in elkaar zetten, dat koffieplukkers een week moeten werken om in onze NS Kiosk één coffee-to-go te kunnen kopen, en dat het verhaal achter goud verre van blingbling is… Maar om het door de ogen van die jongeren te beleven is toch andere koek.


Ik kom erachter dat er flink wat mediaberichten verschenen zijn over de serie. Daarin wordt, heel sensatiebelust, vooral de botsing tussen de veganiste en de rest van de deelnemers uitvergroot. Ik herken de veganiste als het meisje bij wie ik vorige maand een heerlijke biologisch-plantaardige maaltijd gegeten heb. Koken kon ze als de beste, maar in dit programma komt ze niet echt happyherbi uit de verf. Het veganisme zelf helaas ook niet.

Hoe dan ook, de volgende keer dat Google iemand bij mij binnenloodst op de zoektermen ‘bloed zweet en luxeproblemen’, komt ‘ie tenminste aan z’n trekken, nu ik er een blogje aan heb gewijd. Kijken jullie ook? Iedere maandagavond om 20:55 op Ned3, of via uitzendinggemist.nl. Wat zijn trouwens de raarste zoektermen waarmee mensen op jullie blog terechtgekomen zijn?

21 opmerkingen:

  1. Oh, dat meisje daar las ik al eerder over. Best naief, mensen zien toch ook het liefste iemand die kotst van een biefstuk in plaats van iemand die laat zien hoe je met plantjes een heerlijke maaltijd bereid. Denk dat ze haar energie beter anders had kunnen besteden om haar idealen uit te dragen.

    Mensen die hier op die zoekwoorden terecht komen, moeten eens een kijkje nemen bij je blogroll, dan zien ze hopelijk dat er meer is dan grote blokken tofu en adukibonen als je vega wilt eten :)

    Maar die zoekthermen.... Echt apart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah ja eerder hadden ze blood sweat and tshirts. Over de fashion industrie in india. Heel interessant. Ik zal ze eens opzoeken op uitzendinggemist (geen tv... ;-) )

    Thanks!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. As we speak komt er iemand via Google binnen op "when i grow up i'm going to hire someone to do this crap post", wtf!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn raarste term was gebraden zwaan.... Vlak voor de kerstdagen. Dat vond ik echt vreselijk! :(

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi hoi, dit programma was er ook van de BBC, toen heb ik ademloos zitten kijken, alle afleveringen, wist niet dat er een NL versie was...ga het terugkijken. en ja, vreemde zoektermen, ik kom ze ook tegen maar schud ze nu niet even uit mijn mouw. Maar eh, wil je meer bezoekers trekken, wijdt dan een post aan jip en janneke. ik heb daar op deoptocht.blogspot.com een thema aan gewijd vorig jaar en het is elke week de zoekterm die bovenaan in het lijstje staat :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk is het genoeg dat jij nu 'jip en janneke' geschreven hebt? (oh en ik nu ook).
      Het programma loopt nu drie weken, en is inderdaad afgekeken van de BBC. Die heb ik trouwens niet gezien, zal eens kijken of het ergens te vinden is

      Verwijderen
  6. Ik ga toch maar eens kijken. De gekste zoekopdracht vond ik toch wel "worst in broek"... Wat ik daar nou van moet denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja dat had ik ooit al ergens gelezen, in een ander blogbericht over Google-termen (ik hoop tenminste dat jij dat toen was, anders is er nog een blogger die door worsten in broeken achtervolgd wordt). Hihi ;)

      Verwijderen
  7. Hier wat zoektermen over voeten, mooie en lelijke en koude. Hmmm :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat je Daphne ook (een beetje) kent. Ik ken Daphne al een tijdje, o.a. als Happy Herbi die heerlijk kookt. Ik denk wel dat haar onrecht is aangedaan met dat programma. Vreemd, dat de enige bewuste reiziger zo afgebrand wordt en zo wordt neergezet. Het was ook wel een beetje naief van haar om te denken dat ze een positief statement kon maken. Je kan er vergif op innemen dat ze haar in situaties zouden dwingen waarin ze zou 'breken'. Wat dus ook gebeurd is. Ik zou het in haar plaats waarschijnlijk niet veel beter hebben gedaan. Wel jammer, maar de typecasting is duidelijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En dan kom ik via Google alerts weer terecht op een blogje over o.a. mij.. De eerste die ik kan lezen zonder dat het me alteveel steekt.:) (zie vb http://ecofabulous.blogspot.com/, en Dumpert ga ik niet eens bekijken)
    Er heeft vorige week maandag ook een artikel in Trouw gestaan met een korte onschrijving van hoe ik erin geluisd ben door Endemol en BNN.
    Ze hebben mij echt heel andere ideeën gegeven over het programma en de deelnemers.
    Zie ook mijn ervaringen op http://bit.ly/zcK7PL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daphne, wat een verrassing je hier tegen te komen. Je linkje werkt niet, die linkt naar dit blogbericht. Het artikel op de site van Trouw kan ik niet openen, daarvoor moet ik bij Trouw geregistreerd zijn.

      Verwijderen
  10. Was dat trouwens het valentijnsdiner in New Fork? Wat je bij me hebt gegeten? 22 maart is er weer een diner. Het menu staat al online: http://www.happyherbi.com/happyherbidinerbijnewfork.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was inderdaad het Valentijnsdiner, erg lekker en gezellig! Mijn vriend en ik merken tot onze schaamte wel dat al die rauwe voeding direct op onze darmen werkte, we zaten allebei met een opgeblazen buik vol gas. Wat erg, dat ik dat blijkbaar zo ontwend was.
      Ik heb trouwens vroeger een paar jaar veganistisch geleefd. Ook een paar maandjes op een plek waar ik afhankelijk was van wat de pot schafte (net als jij tijdens de BNN-reis). Ik heb toen alle dierlijke voedingsmiddelen laten staan zonder dat ik ze kon compenseren en ja, dan voel je je op een gegeven moment duizelig en zo slap als een vaatdoek (en kreeg ik adviezen als "joh, als je dan geen melk wilt drinken, dan drink je toch karnemelk?").
      In de jaren dat ik wel voor mezelf veganistisch kon koken (en veganisten om me heen had) voelde ik me juist topfit, en het is ook zo heerlijk en vrij om in lijn met je principes te leven. Ik ben ermee gestopt toen ik steeds langere tijd naar het buitenland ging en merkte dat dat ik me juist een slaaf van mijn principes begon te voelen, dat het niet meer van binnenuit kwam.

      Verwijderen
  11. Hmm als ik nie afhankelijk was geweest van wat de crew en locals me voorschotelde tijdens de reis had ik juist goddelijk kunnen eten in zowel Ethiopïe en Bangladesh omdat daar juist de producten in overvloed groeien die ik graag eet. Bananen, avocado's, cashewnoten ed..
    Ow wat vreemd jullie "gas"klachten? Heb je soms vruchtensap gedronken bij het diner? Daar zou het heel goed aan kunnen liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. btw..op https://www.facebook.com/happyherbipage staat het artikel.
    In het forum van veganisme.org is er een topic over BZL met mijn ervaringen en uitleg mbt tot mijn uitspraken maar ook de dingen die ze verdraait hebben ed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nog een mooie zoekterm: 'poepen na bevalling'

    BeantwoordenVerwijderen
  14. It's an amazing post in support of all the web users; they will get benefit from it I am sure.
    my web page - Hesperia Victorville

    BeantwoordenVerwijderen
  15. I enjoy looking through a post that will make people think.
    Also, many thanks for allowing me to comment!

    Here is my web page - hotgirlsexcam.com

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked
    hard on. Any suggestions?

    Feel free to visit my site ... http://www.babesflick.com

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties?
- Die lees ik graag!
Rare letters overtypen?
- Dit blog was geheel robotvriendelijk, tot ik dagelijks spam begon te ontvangen. Woordverificatie staat daarom weer aan,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...